Premijer Husein Rošić primio je danas u radnu posjetu ombudsmene za ljudska prava BiH Jasminku Džumhur i Ljubinka Mitrovića.

U razgovoru sa ombudsmenima za ljudska prava premijer Unsko-sanskog kantona istaknuo je otvorenost za saradnju sa insitucijom ombudsmena i opredijeljenost za poštivanje prava svih građana. Posebno je naglasio dobar rad Zavoda za besplatnu pravnu pomoć USK, koji pruža usluge građanima u stanju socijalne potrebe te dobar rad Ministarstva unutrašnjih poslova USK koji i preventivno djeluju na suzbijanju nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja.

Jedna od tema razgovora bila je je uspostava i funkcionisanje uredovnih dana institucije ombudsmana BiH u Bihaću. Plan je ombudsmana da uredovne dane održavaju dva puta mjesečno kako bi bili direktno dostupni građanima Unsko-sanskog kantona.

Ombudsmenka Džumhur skrenula je pažnju na oblasti iz koje dolaze žalbe kad je u pitanju područje Unsko-sanskog kantona a Vlada USK, rečeno je, podržat će uvođenje uredovnih dana kako bi građani imali mogućnost da se obrate ombudsmenima ukoliko su im prava ugrožena.