Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rosic razgovarao je danas, u Sarajevu sa generalnim direktorom Zeljeznica FBiH Enisom Dzaficem. Sastanku je bio prisutan i ministar u Vladi Federacije BiH Semsudin Dedic, a tema je bila ozivljavanje zeljeznickog saobracaja na prostoru Krajine.

Premijer Rosic i federalni ministar Dedic ukazali su na potrebu da se Unska pruga stavi u funkciju. Na zalost, do danas nisu ucinjeni znacajni koraci da se pruga osposobi unatoc njenom znacaju i prometnosti, u vrijeme bivse drzave. S obzirom i na sve izrazenije zanimanje potencijalnih ulagaca za funkcionisanjem zeljeznickog saobracaja u podrucju u kojem zele investirati, pitanje osposobljavanja pruge namece se medju infrastrukturne prioritete, ukazali su oni.

Direktor Dzafic najavio je aktivnost na elektrifikaciji pruge na ovom podrucju, investiciju za koju je planirano 2,5 miliona maraka. Zajednicki je dogovoreno da se pitanje oozivljanja trase Unske pruge delegira na drzavni nivo, s obzirom da se to pitanje mora rjesavati u partnerstvu sa susjednom Hrvatskom sa kojom dijeli trasu.

Ono sto Zeljeznice FBiH mogu i hoce realizirati jest uvodjenje turisticke linije. Turisticki voz saobracao bi podrucjem Nacionalnog parka Una sto bi bilo od znacaja za turisticku privredu ovog kraja, receno je.