103. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

28.09.2017 - 08:41 by Administrator

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Između ostalog, na današnjoj je sjednici, utvrđen te upućen u skupštinsku proceduru Nacrt Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti.

- Nacrt Zakona vodi računa da bude usaklađen sa odredbama Okvirnog zakona o osnovama naučno-istraživačke djelatnosti i koordinaciji unutrašnje i međunarodne naučno-istraživačke saradnje Bosne i Hercegovine čiji je osnovni cilj nauci i tehnološkom razvoju dati prioritetan znadaj te da Bosna i Hercegovina, entiteti, kantoni i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine budu dio međunarodnog, posebno evropskog naučnoistraživačkog prostora. Nacrtom Zakona utvrđuju se: poseban interes Unsko-sanskog kantona u oblasti nauke i tehnologije, osnovni principi naučnoistraživačke djelatnosti, sudjelovanje u ostvarivanju međunarodne naučnoistraživačke saradnje i ostvarivanje te saradnje u Kantonu i Bosni i Hercegovini, finansiranje ove djelatnosti, formiranje Savjeta za nauku USK, informacioni sistem i vođenje evidencija u vezi sa obavljanjem naučnoistraživačke djelatnosti, obrazložio je Muhamed Ramić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Vlada Kantona dala je danas saglasnost na na tekst Sporazuma o implementaciji projekta izmedu Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i tri doma zdravlja i to: DZ Bihać, DZ Sanski Most i DZ Cazin.

- Ovim Sporazumom Vlada USK, preko Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, će pomoći zdravstvenim ustanovama u Bihaću, Cazinu i Sanskom Mostu da provedu projekte koji će poboljšati uvjete rada medicinskom osoblju i, u konačnici bolje uvjete za pacijente. U Sanskom Mostu i cazinu bit će zamijenjeni kotlovi za grijanje, a u Bihaću će biti izvršena zamjena dotrajale stolarije, kaže resorni ministar Jasmin Burnić.

Shodno zahtjevima obrazovnih ustanova, na prijedlog Ministarsstva obrazovanja Vlada USk danas je usvojila odluku o rasporedu sredstava za rekonstrukciju i investicionio održavanje dvije škole i to OŠ Hasan Kikić, Sanski Most i OŠ 1. mart Velika Kladuša, gdje će biti izvršena rekonstrukcija sistema centralnog grijanja.

Hazimu Kapiću, ministru zdravstva i socijalne politike Vlada USK je dala saglasnost za potpisivanje Sporazuma o saradnji na sprovođenju državnog projekta ,,Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja" u okviru projekta CEB Il-podprojekat grad Bihać i općina Ključ i Velika Kladuša. U okviru ovog projekta, naglašava ministar Kapić, predviđena je izgradnja tri stambene zgrade i to u Bihaću (38 stanova), Ključu (16 stanova) i velikoj Kladuši (20 stanova) a stanove će dobiti osobe koje trenutno žive u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima a koje su raseljene, povratnici ili socijalno ugrožene osobe.

Premijer Husein Rošić i članovi Vlade Kantona prihvatili su Izvještaj o utrošku sredstava iz Budžeta Unsko-sanskos kantona za 2017. godinu ZU Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić- u iznosu od 40 000 KM.

- Ova sredstva su doznačena da bi se izvršila uplata prve rate za popravku CT aparata u Kantonalnoj bolnici a intervenisali smo nakon informacije da je aparat u kvaru jer se nije smjelo dozvoliti da centralna zdravstvena ustanova ostane bez CT aparata i da pacijentima ne može pružiti tu zdravstvenu uslugu, kazao je premijer Rošić.

Na prijedlog Samira Sedića, ministra privrede Vlada Kantona usvojila je na današnjoj sjednici Odluku o visini boravišne takse na području Unsko-sanskog kantona za 201 8.godinu. Boravišna taksa za 2018. godinu iznosit 2,00 KM, dnevna boravišna taksa za 2018. godinu iznosi 1,00 KM a za fizička lica koja pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu utvrđena je boravišna taksa u godišnjem paušalnom iznosu od 25,00 KM za svaki krevet i smještajnu jedinicu, koja se koristi za pružanje usluga smještaja. 
Na narednoj sjednici Vlade bit će razmatrana Odluka o osnivanju Turističke zajednice, sukladno novom Zakonu o turizmu, kojem je cilj i suzbijanje sive ekonomije u ovoj oblasti, bolja zaštita korisnika turističkih usluga, ali prvenstveno profesionalizacija i razvoj turističke djelatnosti.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Nedavni dogadaji

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

01.07.2018

ISPRAVKA JAVNOG KONKURSA za imenovanje na ...

Preuzmite dokument: ISPRAVKA JAVNOG KONKURSA za imenovanje na upražnjenu poziciju ...

26.06.2018

JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu ...

Dokumentacija za preuzimanje:  JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu ...

13.04.2018

Javna licitacija za prodaju viljuškara putem ...

Javna licitacija za prodaju viljuškara putem prikupljanja ponuda dostavljenih ...

26.02.2018

Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja ...

Federalni zavod za zapošljavanje će 27.2.2018. godine u 8 sati objaviti prvi ...

Javne Nabavke

28.08.2018

Privremeni plan Javnih nabavki za 2019.

PREUZMI DOKUMENT: - Privremeni plan Javnih nabavki za 2019.

03.08.2018

Nabavka napitaka za kafe kuhinju

Nabavka napitaka za kafe kuhinju

26.07.2018

Nabavka usluga oglašavanja putem printanog ...

Nabavka usluga oglašavanja putem printanog sedmičnog medija.

18.07.2018

Nabavka nafte i naftnih derivata

Nabavka nafte i naftnih derivata.