111. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

13.02.2020 - 19:17 by Administrator

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Na prijedlog Damira Omerdića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta razmatran je i uvrđen Nacrt Zakona o obrazovanju odraslih te upućen u skupštinsku proceduru.

- Zakon o obrazovanju odraslih usvojen je 2013. godine, te su u toku 2014. godine usvojeni Principi i standardi za obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini koji čine osnov za donošenje zakona o obrazovanju odraslih u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je Zakon o obrazovanju odraslih za Unsko-sanki kanton usvojen ranije, isti nije bio usklađen sa predmetnim Principima i standardima, iako je bila obaveza da se to učini u roku od šest mjeseci od donošenja navedenog zakonskog akta. Usvajanjem ovog Zakona osiguralo bi se besplatno osnovno obrazovanje odraslih, što je u svim administrativnim jedinicama u Bosni i Hercegovini osigurano. Nadalje, nacrtom ovog Zakona su predviđene izmjene koje se odnose na postupak osnivanje i registracije organizatora obrazovanja odraslih, što važećim Zakonom o obrazovanju odraslih nije bilo dovoljno definisano. Tokom primjene Zakona pokazali su se određeni nedostaci, a posebno neefikasnost pojedinih zakonskih rješenja. Teškoće u primjeni Zakona o obrazovanju odraslih koji je u primjeni predstavljala je i činjenica da isti nije decidno definisao kaznene odredbe ukoliko dođe do zloupotrebe i nepoštivanja odredbi Zakona. Naime, poznata je činjenica izdavanja diploma o završenom obrazovanju po programima za obrazovanje odraslih, a da prethodno polaznik nije prisustvovao nastavi, te lažiranje podataka u evidencijama. S tim u vezi Nacrtom ovog Zakona predviđene su sankcije i mogućnost poništavanja javnih isprava i trajna zabrana organizatoru obrazovanja odraslih da obavlja djelatnost obrazovanja, što u važećem Zakonu o obrazovanju odraslih nije predviđeno, obrazložio je ministar Omerdić.

Vlada Unsko-sanskg kantona razmatrala je danas i Izvještaj o stanju u Agenciji za privatizaciju Unsko-sanskog kantona te je konstatovano izuzetno složeno stanje u ovoj ustanovi.

Iz resora zdravstva razmatrani su programi rada sa finansijskim planovima: ZU Dom zdravlja, Bihać; ZU Dom zdravlja Bužim i ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa za 2020. godinu.

Na 111. sjednici Vlada Unsko-sanskog kantona prihvatila je Izvještaj o građanskim postupcima i izdatim identifikacionim dokumentima za 2019.godinu Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

13.01.2020

-Javni poziv za nabavku usluga stručnog ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za nabavku usluga stručnog usavršavanja

15.10.2019

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup prostora za potrebe ...

04.07.2019

JAVNI POZIV za imaoce pravosnažnih sudskih ...

Na osnovu Zaključka Vlade Unsko-sanskog kantona broj: 03-07-351/19 od 25.04.2019.godine, ...

25.06.2019

JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA ...

Preuzmi dokument: JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA I ČLANOVA ...

Javne Nabavke

31.03.2020

Nabavka materijala za održavanje telekomunikacijske ...

Nabavka materijala za održavanje telekomunikacijske opreme

31.03.2020

Dostavljena dokumentacija Uredu za razmatranje ...

Dostavljena dokumentacija Uredu za razmatranje žalbi BiH - PREUZMI.

31.03.2020

ODLUKA o javnim nabavkama

Odluka - hitna nabavka roba - zaštitnih maski - PREUZMI.

31.03.2020

Odluka o poništenju postupka sukcesivne ...

Odluka o poništenju postupka sukcesivne javne nabavke peleta za period 2019.-2023. ...