111. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

13.02.2020 - 19:17 by Administrator

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Na prijedlog Damira Omerdića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta razmatran je i uvrđen Nacrt Zakona o obrazovanju odraslih te upućen u skupštinsku proceduru.

- Zakon o obrazovanju odraslih usvojen je 2013. godine, te su u toku 2014. godine usvojeni Principi i standardi za obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini koji čine osnov za donošenje zakona o obrazovanju odraslih u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je Zakon o obrazovanju odraslih za Unsko-sanki kanton usvojen ranije, isti nije bio usklađen sa predmetnim Principima i standardima, iako je bila obaveza da se to učini u roku od šest mjeseci od donošenja navedenog zakonskog akta. Usvajanjem ovog Zakona osiguralo bi se besplatno osnovno obrazovanje odraslih, što je u svim administrativnim jedinicama u Bosni i Hercegovini osigurano. Nadalje, nacrtom ovog Zakona su predviđene izmjene koje se odnose na postupak osnivanje i registracije organizatora obrazovanja odraslih, što važećim Zakonom o obrazovanju odraslih nije bilo dovoljno definisano. Tokom primjene Zakona pokazali su se određeni nedostaci, a posebno neefikasnost pojedinih zakonskih rješenja. Teškoće u primjeni Zakona o obrazovanju odraslih koji je u primjeni predstavljala je i činjenica da isti nije decidno definisao kaznene odredbe ukoliko dođe do zloupotrebe i nepoštivanja odredbi Zakona. Naime, poznata je činjenica izdavanja diploma o završenom obrazovanju po programima za obrazovanje odraslih, a da prethodno polaznik nije prisustvovao nastavi, te lažiranje podataka u evidencijama. S tim u vezi Nacrtom ovog Zakona predviđene su sankcije i mogućnost poništavanja javnih isprava i trajna zabrana organizatoru obrazovanja odraslih da obavlja djelatnost obrazovanja, što u važećem Zakonu o obrazovanju odraslih nije predviđeno, obrazložio je ministar Omerdić.

Vlada Unsko-sanskg kantona razmatrala je danas i Izvještaj o stanju u Agenciji za privatizaciju Unsko-sanskog kantona te je konstatovano izuzetno složeno stanje u ovoj ustanovi.

Iz resora zdravstva razmatrani su programi rada sa finansijskim planovima: ZU Dom zdravlja, Bihać; ZU Dom zdravlja Bužim i ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa za 2020. godinu.

Na 111. sjednici Vlada Unsko-sanskog kantona prihvatila je Izvještaj o građanskim postupcima i izdatim identifikacionim dokumentima za 2019.godinu Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

13.01.2020

-Javni poziv za nabavku usluga stručnog ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za nabavku usluga stručnog usavršavanja

15.10.2019

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup prostora za potrebe ...

04.07.2019

JAVNI POZIV za imaoce pravosnažnih sudskih ...

Na osnovu Zaključka Vlade Unsko-sanskog kantona broj: 03-07-351/19 od 25.04.2019.godine, ...

25.06.2019

JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA ...

Preuzmi dokument: JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA I ČLANOVA ...

Javne Nabavke

20.07.2020

LOT – 2 - Nabavka usluga fiksne telefonije

LOT – 2 - Nabavka usluga fiksne telefonije

30.06.2020

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Preuzmi PDF dokument: Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača - 30. juni 2020

30.06.2020

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Preuzmi dokument: Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača - 30. juni 2020.

30.06.2020

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača