121. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

19.10.2017 - 14:56 by Administrator

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Na današnjoj sjednici usvojen je Program javnih investicija Unsko-sanskog kantona. Na razočarenje premijera USK Huseina Rošića i članova Vlade konstatirano je da je Program gotovo identičan Nacrtu, unatoč činjenici da su, zbog manjkavosti i loše pripreme, produženi rokovi i date upute za dostavljanje projekata za ovaj program.

Program javnih investicija sadrži podatke o projektima po sektorima i podnosiocima prijedloga projekata, po izvorima, vrsti i načinu finansiranja u trogodišnjem periodu. Kriterij minimalne vrijednosti na kantonalnom nivou 500.000,00 KM, a kriterij minimalne vrijednosti na federalnom nivou 1.000.000, 00 KM . U međuvremenu, do izrade Prijedloga, nije zaprimljen niti jedan projekat koji zadovoljava zahtjeve. Osim projekata Aerodroma Bihać, Lječilišta Gata, projekata Kantonalne bolnice mnogi projekti nisu ispunjavali kriterije niti sadržavali ni svu potrebnu dokumentaciju.

U skupštinsku proceduru sa današnje sjednice Vlade upućen je prijedlog Strategije prema mladima, predlagača Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
- Cilj Strategije je stvaranje i provođenje politika prema mladim kroz višesektorski pristup uzimajući u obzir potrebe, zahtjeve i interese mladih. Strategijom se uspostavljaju kriteriji , u skladu sa evropskim načelima u radu javnih uprava kod provođenja politika prema mladima, definišu mjere i preporuke za rad sa mladima i uključivanja mladih u aktivno odlučivanje. Jedan od ciljeva je i poticanje te jačanje kapaciteta omladinskih udruženja, kaže Muhamed Ramić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Premijer USK Husein Rošić i ministri u Vladi Unsko-sanskog kantona u raspravi su istakli potrebu hitnog djelovanja u svim oblastima i na svim nivoima vlasti kako bi se mladim ljudima stvarala perspektiva te zaustavili trendovi iseljavanja. Vlada USK, konkretno, će planirati sredstva za omogućavanje zapošljavanja volontera u kantonalnim institucijama i ustanovama te poticanja programa zapošljavanja i pokretanja biznisa, rečeno je. 

Na prijedlog Hazima Kapića Vlada je danas imenovala pregovarački tim u postupku potpisivanja odnosno pristupanju Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva na teriroriji Federacije Bosne i Hercegovine. Zadatak ovog tima je razmotriti prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva na teriroriji FBiH i sagledati finansijsko stanje i mogućnosti Kantona za finansiranje zdravstvenog kadra na koji se odnosi Kolektivni ugovor, a na osnovu finansijskih pokazatelja Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko- - sanskog kantona.

Vlada Kantona usvojila je danas programe rada za 2018.godinu : Kantonalne komisije za koncesije, Kantonalnog zavoda za prostorno uređenje i planiranje, Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći, Kantonalne uprave CZ, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Poljoprivrednog zavoda.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Nedavni dogadaji

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

01.07.2018

ISPRAVKA JAVNOG KONKURSA za imenovanje na ...

Preuzmite dokument: ISPRAVKA JAVNOG KONKURSA za imenovanje na upražnjenu poziciju ...

26.06.2018

JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu ...

Dokumentacija za preuzimanje:  JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu ...

13.04.2018

Javna licitacija za prodaju viljuškara putem ...

Javna licitacija za prodaju viljuškara putem prikupljanja ponuda dostavljenih ...

26.02.2018

Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja ...

Federalni zavod za zapošljavanje će 27.2.2018. godine u 8 sati objaviti prvi ...

Javne Nabavke

03.08.2018

Nabavka napitaka za kafe kuhinju

Nabavka napitaka za kafe kuhinju

26.07.2018

Nabavka usluga oglašavanja putem printanog ...

Nabavka usluga oglašavanja putem printanog sedmičnog medija.

18.07.2018

Nabavka nafte i naftnih derivata

Nabavka nafte i naftnih derivata.

16.07.2018

Odluka o poništenju postupka javne nabavke ...

Preuzmi dokument: Odluka o poništenju postupka javne nabavke - Nabavka ...