131. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

01.12.2017 - 16:45 by Administrator

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova razmatran je Prijedlog zakona o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona te je proslijeđen u skupštinsku proceduru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK je na osnovu Odluke o obavezi međusobnog usklađivanja entitetskih, kantonalnih i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine propisa o oružju i njihovom usklađivanju sa međunarodnim aktima donijetog od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izvršilo usklađivanje postojećeg propisa o oružju sa međunarodnim aktima u pogledu četiri ključna pitanja (definicija, kategorizacija oružja, izgled isprava o oružju i kaznene odredbe). Pored gore navedenog, tokom primjene Zakona o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona konstatovane su određene pravne praznine, koje su također ukazale na potrebu za preciznijom i dodatnom pravnom regulacijom u oblasti nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije na području USK a budući da je usklađivanje postojećeg propisa o oružju sa međunarodnim aktima iziskivalo izmjenu postojećeg propisa o oružju više od 50%, pristupilo se izradi novog zakona, obrazložio je ministar MUP-a Anel Ramić.

Vlada Kantona, na 131. sjednici utvrdila je nacrt godišnjeg program rada Vlade za narednu godinu, koji sadrži najznačajnije zadatke koje Vlada Unsko-sanskog kantona treba da izvrši u toku godine, nosioce pripreme materijala, rokove u kojima će se pojedina pitanja razmatrati.

Programom rada Vlade Unsko-sanskog kantona za 2018. godinu utvrđene su aktivnosti koje će u okviru normativne, studijsko-analitičke i informativne djelatnosti pripremati, donositi, odnosno utvrđivati Vlada Unsko-sanskog kantona. I u toku 2018. godine će biti nastavljene aktivnosti na finalizaciji odgovora na pitanja iz Upitnika. Budući da se očekuje da tokom 2018. godine Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za pristup u članstvo EU, Vlada Unsko-sanskog kantona će preuzeti sve obaveze koje kandidatski status propisuje za nivo kantona.
I resora Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša danas su razmatrane Informacija o visini uplaćenih sredstava na ime nakrade za upravljanje zajedničkim dijelovima i uređajima zgrada na području Unsko – sanskog kantona za 2016. godinu te usvojene odluke o programu utroška sredstava za subvencije javnim i privatnim poduzećima i neprofitnim organizacijama za realizaciju projekata.

Na prijedlog Samira Sedića, ministra privrede razmatrana je i usvojena odluka o subvencijama za izgradnju poduzetničke infrastrukture i to za poduzetničke zone Vatreni mlin, Bosanska Krupa i Šejkovača Sanski Most.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Nedavni dogadaji

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

01.07.2018

ISPRAVKA JAVNOG KONKURSA za imenovanje na ...

Preuzmite dokument: ISPRAVKA JAVNOG KONKURSA za imenovanje na upražnjenu poziciju ...

26.06.2018

JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu ...

Dokumentacija za preuzimanje:  JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu ...

13.04.2018

Javna licitacija za prodaju viljuškara putem ...

Javna licitacija za prodaju viljuškara putem prikupljanja ponuda dostavljenih ...

26.02.2018

Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja ...

Federalni zavod za zapošljavanje će 27.2.2018. godine u 8 sati objaviti prvi ...

Javne Nabavke

28.08.2018

Privremeni plan Javnih nabavki za 2019.

PREUZMI DOKUMENT: - Privremeni plan Javnih nabavki za 2019.

03.08.2018

Nabavka napitaka za kafe kuhinju

Nabavka napitaka za kafe kuhinju

26.07.2018

Nabavka usluga oglašavanja putem printanog ...

Nabavka usluga oglašavanja putem printanog sedmičnog medija.

18.07.2018

Nabavka nafte i naftnih derivata

Nabavka nafte i naftnih derivata.