16. sjednica Vlade Unsko - sanskog kantona

05.03.2019 - 22:02 by Administrator

Vlada Unsko-sanskog kanton na današnjoj sjednici, između ostalog, razmatrala je Informaciju o zaključcima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa 164. sjednice o obavezi provođenja Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu , obrađivača Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Vlada Unsko-sanskog kantona podržava stvaranje uvjeta kojim bi se svakom djetetu omogućio predškolski odgoj i obrazovanje u godini pred polazak u osnovnu školu na području Unsko-sanskog kantona, stav je Vlade USK.

- Zakonska je obaveza Kantona osigurati minimalno 150 sati predškolskog programa za svako dijete u godini pred polazak u školu. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je u prethodnim godinama kroz projekte međunarodnih organizacija uspjelo realizirati više programa predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu, od kojih je jedan realiziran 2014. godine u partnerstvu s UNICEF-om Bosne i Hercegovine (,,Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje"). U program je bilo uključeno 845 djece predškolskog uzrasta iz Bihaća i Cazina. 

Roditelji i djeca pokazali su izuzetnu zainteresiranost za pohađanje ovog programa. Ministarstvo obrazovanja,nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i organizacija Save the Children International su 23. 8. 2018. godine potpisali Memorandum o razumijevanju na implementaciji projekta ,,Jačanje socijalnog uključivanja - Jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece Sjeverozapadnog Balkana". Cilj projekta je omogućiti svoj djeci predškolski odgoj i obrazovanje u godini pred polazak u školu, a u skladu sa Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju BiH. Projektom bi u ovoj godini trebalo biti obuhvaćeno najmanje 250 djece. Organizacija Save the Children je opremila 8 centara i 15 učionica za obavezni program predškolskog odgoja u godini pred polazak u školu, te organizirala obuku za 50 odgajatelja i profesora razredne nastave, dok je Ministarstvo u obavezi obezbijediti sredstva za angažman osoba koje će provoditi program. Planirano je da centri rade tokom cijele godine, a da se učionice/jedinice aktiviraju po potrebni, odnosno za vrijeme trajanja programa, informisao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi USK Damir Omerdić.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

04.07.2019

JAVNI POZIV za imaoce pravosnažnih sudskih ...

Na osnovu Zaključka Vlade Unsko-sanskog kantona broj: 03-07-351/19 od 25.04.2019.godine, ...

25.06.2019

JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA ...

Preuzmi dokument: JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA I ČLANOVA ...

17.05.2019

Javna licitacija za prodaju dizel generatora ...

PREUZMI DOKUMENT: Javna licitacija za prodaju dizel generatora SET „EZS ...

13.05.2019

PONIŠTENJE I PONOVNI JAVNI KONKURS za imenovanja ...

Preuzmi dokumnet:  PONIŠTENJE I PONOVNI JAVNI KONKURS za imenovanja ...

Javne Nabavke

23.08.2019

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

23.08.2019

Nabavka usluga objave biltena putem sedmičnog ...

Nabavka usluga objave biltena putem sedmičnog medija 

23.07.2019

Nabavka usluga kasko osiguranja vozila

Nabavka usluga kasko osiguranja vozila

23.07.2019

Nabavka materijala za reprezentaciju

Nabavka materijala za reprezentaciju