180. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

17.09.2020 - 21:14 by Administrator

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona, na sjednici, održanoj danas u Bihaću, između ostalog, utvrdili su Prijedlog Zakona o turizmu. Razmatran je i prijedlog odluke o proširenju upisne kvote u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Bihaću u akademskoj 2020/2021 godini te prijedlog plana upisa u prvu godinu drugog ciklusa studija na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću u akademskoj 2020/2021 godini.

Po prvi put Vlada USK donijela je o Odluku o subvencijama za organiziranje grupacija u poljoprivredi te odluku kojom se i ove godine nastavlja program subvencija za poticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje - start up za mlade, dodjele novčane podrške biznis projektima u području poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja .

Na prijedlog Ministarstva privrede Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je zaključak kojim je utvrdila Prijedlog Zakona o turizmu te ga uputila u skupštinsku proceduru.

- Ovim Zakonom uređuje se planiranje i razvoj turizma, turistička djelatnosti i subjekti u turizmu, putnička agencija, turistički vodič, turistički pratilac, turistički animator, turistički zastupnik, usluge u turizmu, promocija turizma, turističko vijeće i turističke zajednice, prijava i odjava turista, boravišna taksa i način korištenja i raspoređivanja sredstava boravišne takse, turistička signalizacija, poticajne mjere za razvoj turizma, registar turizma, nadzor nad sprovođenjem ovog Zakona, te druga pitanja od značaja za razvoj i unaprjeđenje turizma, na području Unsko-sanskog kantona, obrazložio je ministar privrede Nijaz Kadirić.

Na prijedlog Sulejmana Kulenovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva članovi Vlade donijeli su odluku kojom se pokreće novi program subvencija i to Fond za organiziranje grupacija u poljoprivredi.

- Za Fond za organiziranje grupacija u poljoprivredi iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2020. godinu izdvojićemo iznos od 100.000 KM . Korisnici ovog programa subvencije će biti asocijacije poljoprivrednih proizvođača (poljoprivredne zadruge, poljoprivredna udruženja i poljoprivredni savezi) upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Cilj programa je sveukupno unaprjeđenje aktivnosti asocijacija poljoprivrednih proizvođača razvoj ruralnih područja, unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje obima korištenja poljoprivrednog zemljišta s ciljem jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu. Pravo na finansijsku potporu imaće poljoprivredne zadruge upisane u RPG i RK a javni poziv za dodjelu sredstva će objaviti Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kaže Sulejman Kulenović,ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Danas donesenom odlukom Vlada Kantona podržala je nastavak Programa subvencija za poticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje, start up za mlade. Za dodjelu novčane podrške start up projektima u području poljoprivredne proizvodnje namijenjeno je 200 000 KM.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je donijelo program, kojim predlaže da se sufinansiraju biznis projekti koji će doprinijeti razvoju poljoprivrede i ruralnih područja na način da se omogući podrška osobama do 35 godina pokretanje malih biznisa, stvaranje radnih mjesta i izvora prihoda. Ovo bi trebalo doprinijeti razvoju i promociji poduzetništva u sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane, olakšati poslovanje i omogućiti brži rast i širenje ukupnog poslovanja mladih poduzetnika . Osnovni kriterij za prijavu na start-up paket će biti dostavljen biznis plana u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prvom stepenu dorade poljoprivrednih proizvoda, a maksimalno iznos bespovratne subvencije po fizičkom licu iznosi 10.000 KM.

Na osnovu Odluke o proširenju upisne kvote u I (prvu) godinu I ciklusa studija na Univerzitetu u Bihaću u akademskoj 2020/2021 godini koju je donio Senat Univerziteta u Bihaću, a na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj je sjednici donijela Odluku kojom je utvrđeno proširenje upisne kvote u I (prvu) godinu I ciklusa studija na Univerzitetu u Bihaću u akademskoj 2020/2021 godini, te Odluku o planu upisa u I godinu II ciklusa studija na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću za akademsku 2020/2021 godinu i to na Fakultet zdravstvenih studija, odsjek - Sanitarno inžinjerstvo.

Iz resora zdravstva danas je na prijedlog resornog ministarstva donesena odluka transferu dijela namjenskih sredstava od Vlade Federacije BiH za potrebe domova zdravlja u Ključu i Bosanskoj Krupi i to za finansijsku podrška za zamjenu dotrajale stolarije u područnoj ambulanti Bosanska Otoka u Bosanskoj Krupi transferirano je 40.000 KM te za DZ Ključ 35 000 KM.

Vlada USK dala je, na današnjoj sjednici, saglasnost na odluku Upravnog odbora JU „Arhiv Unsko-sanskog kantona" o imenovanju Almire Zvirkić na poziciju direktora ove javne ustanove.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

09.10.2020

Oglas za imenovanje na poziciju kantonalnog ...

Preuzmi oglas: Oglas za imenovanje na poziciju kantonalnog pravobranioca 

06.10.2020

ISPRAVKA I DOPUNU JAVNOG KONKURSA

Preuzmi dokument: Ispravka i dopuna konkursa, 06.10.2020.

29.09.2020

Javni konkurs za prijem državnog službenika ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za prijem državnog službenika na određeno ...

19.08.2020

EU4Agri: Javni poziv vrijedan 3 miliona KM

Projekat Evropske unije EU4Agri objavio je 30. jula 2020. godine javni poziv vrijedan ...

Javne Nabavke

14.10.2020

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača ...

Preuzmi dokument: Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača - 13.10.2020.

14.10.2020

Nabavka usluga popravka i održavanja zgrade

Nabavka usluga popravka i održavanja zgrade 

30.09.2020

Posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke

Preuzmi dokument: Posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke 29.09.2020.