Operativna grupa od danas u stalnom zasjedanju

21.03.2019 - 18:50 by Administrator

Premijer USK Mustafa Ružnić sazvao je danas u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK te su donijeli odluku da je od danas Operativna grupa u stalnom zasjedanju.

- Proljeće je zvanično počelo a državne institucije nisu se probudile. Iako su se svi medijski oglašavali sa najavama da će s proljećem uslijediti novi, veći migranstki val na balkanskoj ruti, dakle i u BiH, konkretnog akcionog plana za upravljanje migracijama naša država još nema. Mi, koji smo sa preuzimanjem funkcija u vlasti u USK, preuzeli i odgovornost za sigurnost građana, nećemo dozvoliti da se i ovaj put migrantska kriza slomi na ovom području. Zato, od danas Operativna grupa je u stalnom zasjedanju. Od danas sve institucije u svakom resoru intenziviraju aktivnosti , od javnog zdravstva do policije. Ovim putem, a to ćemo učiniti i zvanično, tražimo hitne sastanke sa nosiocima vlasti u Federaciji i BiH. Zahtijevamo hitro reagovanje, zahtijevamo da se odredi alternativna lokacija, van urbanih područja, na kojoj će biti formiran prihvatni centar za migrante kako bi sigurnosna, zdravstveno-epidemiološka situacija mogla biti i dalje pod kontrolom. Naglašavam – nema povećanja kapaciteta za prihvat iznad ranije utvrđenih 3200, s tim što centri Bira i Miral su ad hoc formirani centri ne trajna rješenja i njihovo izmještanje je neminovno. Djeca, porodice sa djecom i izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja imat će prihvat u centrima Borići i Sedra koji ostaju prihvatilišta za ranjive kategorije u postojećem kapacitetu. Građane pozivam na partnerstvo. Krajišnici su se izborili sa svakim problemom do sada, samo moramo biti jedinstveni. Ja vjerujem da će nas u ovom podržati svaki čovjek koji želi dobro Bihaću, Kladuši, Cazinu. Pozivam i sve krajiške zastupnike na višim nivoima vlasti da se uključe u aktivnosti upravljanja migrantskom situacijom, kazao je premijer Mustafa Ružnić.

Pripadnici MUP-a USK će, u skladu sa procjenom sigurnosne situacije, pojačano vrše nadzor, a od danas, naglašava komesar policije Mujo Koričić MUP USK pojačan je za 49 novih policajaca koji su već raspoređeni na dužnost.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća ističe da Operativna grupa ostaje pri stavu da se neće dozvoliti prihvat novih migranata, iznad postojećih kapaciteta niti otvaranje novih centara. Privremeno formirani centri, kao što je Bira imali su funkciju da privremeno riješe probleme ali trajno rješenje jest izmještanje na lokaciju, van gradova, kazao je gradonačelnik Bihaća.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

04.07.2019

JAVNI POZIV za imaoce pravosnažnih sudskih ...

Na osnovu Zaključka Vlade Unsko-sanskog kantona broj: 03-07-351/19 od 25.04.2019.godine, ...

25.06.2019

JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA ...

Preuzmi dokument: JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA I ČLANOVA ...

17.05.2019

Javna licitacija za prodaju dizel generatora ...

PREUZMI DOKUMENT: Javna licitacija za prodaju dizel generatora SET „EZS ...

13.05.2019

PONIŠTENJE I PONOVNI JAVNI KONKURS za imenovanja ...

Preuzmi dokumnet:  PONIŠTENJE I PONOVNI JAVNI KONKURS za imenovanja ...

Javne Nabavke

11.07.2019

Odluka o poništenju postupka javne nabavke

Odluka o poništenju postupka javne nabavke

09.07.2019

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila ...

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila  u toku 2019. godine 

09.07.2019

Nabavka usluga održavanja klima uređaja

Nabavka usluga održavanja klima uređaja 

08.07.2019

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača