Počinje izgradnja centra za mentalno zdravlje u Bužimu

11.10.2017 - 10:48 by Administrator

Danas se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja, kao globalni prioritet, a prvi put je obilježen 10. oktobra 1992. godine, kao inicijativa i godišnja aktivnost Svjetskog saveza za mentalno zdravlje, koja ima članove i kontakte u više od 150 zemalja.

Upravo na današnji dan, vršilac dužnosti direktora ZU Dom zdravlja Bužim, Bosnić dr Indira potpisala je ugovor sa firmom „Džena“ d.o.o. Gradačac, koju zastupa direktor Sakib Sinanović, o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji potkrovlja zgrade Doma zdravlja Bužim, radi izgradnje prostorija namjenjenih za Centar za mentalno zdravlje. Ukupna predračunska vrijednost potpisanog ugovora iznosi 150.705,09 KM.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su Ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona, Hazim Kapić, Općinski načelnik Zikrija Duraković, Kantonalni zastupnici Nisvet Jusić i Samir Veladžić, predsjedavajući OV Safet Ljubijankić, predsjednik i članovi UO ZU Doma zdravlja Bužim.

“Ovaj ugovor za izgradnju Centra mentalnog zdravlja u Bužimu je od velikog značaja. Mi znamo šta je Bužim i njegovi stanovnici pretrpili u proteklom ratu i mislim da je Centar za mentalno zdravlje najmanje što bi trebao da dobije i smatram da je to trebalo biti mnogo ranije. Bužim na žalost spada u rijetke općine koji nema Centar za mentalno zdravlje.” kazao je ministar Kapić.

Od 1996. godine Svjetska Federacija mentalnog zdravlja svake godine izabere temu kojom se pokušava skrenuti pažnja na zaštitu mentalnog zdravlja i unaprijediti život osoba sa ispoljenim poremećajima. Ove godine je 25-a godišnjica obilježavanja uz temu “Mentalno zdravlje na radnom mjestu“.

“Današnjim potpisivanjem Ugovora, hvala Bogu, pružena mi je mogućnost da završim projekat koji sam započela u prošlom mandatu, jos 2013. godine. Ovaj projekat omogućiće svim građanima bolju zdravstvenu zaštitu, a posebno najosjetljivijoj grupi pacijenata kojoj će biti dostupan tretman kao u svim drugim domovima zdravlja na našem kantonu. Nadam da će rok biti ispoštovan ako nas vrijeme posluži i da ćemo početkom 2018. godine obezbijediti prostor. Onda nam je potrebno da se uključe svi od Općinskog načelnika, Ministarstva, Zavoda da taj prostor opremimo i krenemo u punom kapacitetu” – kazala je v.d. direktorica Doma zdravlja Bužim, Indira dr. Bosnić.

Nakon potpisivanja ugovora delegacija je posjetila zgradu Doma zdravlja kako bi se pobliže upoznali sa neadekvatnim uvjetima u kojima rade zdravstveni radnici, te potrebama koje su nužne za bolji rad ove zdravstvene ustanove. Današnjim činom svečanog potpisivanja ostvarene su sve mogućnosti i predpostavke za realizaciju ovog projekta. Radovi bi trebali otpočeti ovih dana ako dozvole vremenski uvjeti, a završetak radova bi trebao biti u roku od dva mjeseca.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Nedavni dogadaji

Javne rasprave

21.08.2017

JAVNE KONSULTACIJE O PREDNACRTU JAVNE POLITIKE ...

Javne konsultacije za Unsko – sanski kanton se održavaju dana 03.07.2017. ...

Javni pozivi i konkursi

06.07.2018

Obavijest o sastanku i prezentaciji „Javno-privatno ...

Obavještavaju se svi zainteresirani da će se dana 12.07.2018. godine u 10:00 ...

13.06.2018

Poništenje i Javni oglas za izbor i imenovanje ...

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA, RADA  I SOCIJALNE POLITIKE UNSKO-SANSKOG KANTONA   Na ...

29.01.2018

JAVNI POZIV za učešće u Programu "zapošljavanje ...

Obavještavamo da je Federalno ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na ...

26.12.2017

Obavijest o produženju roka za podnošenja ...

Obavještavamo fizička i pravna lica da je produžen rok za podnošenje ...

Javne Nabavke

28.08.2018

Privremeni plan Javnih nabavki za 2019.

PREUZMI DOKUMENT: - Privremeni plan Javnih nabavki za 2019.

03.08.2018

Nabavka napitaka za kafe kuhinju

Nabavka napitaka za kafe kuhinju

26.07.2018

Nabavka usluga oglašavanja putem printanog ...

Nabavka usluga oglašavanja putem printanog sedmičnog medija.

18.07.2018

Nabavka nafte i naftnih derivata

Nabavka nafte i naftnih derivata.