Podrška Unsko-sanskog kantona Roditeljskoj kući u Sarajevu

17.10.2019 - 11:28 by Administrator

- Jako nas je obradovala posjeta premijera Vlade USK Mustafe Ružnića, ministrice zdravstva Nermine Ćemalović i zastupnice u Skupštini USK Ilde Alibegović Roditeljskoj kući jer Vlada USK je pokazala da stoji na strani djece oboljele od raka i pokazali su veliku brigu za oboljelu djecu sa USK. Današnja posjeta samo je još potvrdila brigu, razumijevanje i podršku koju kontonuirano iskazuju,kazao je Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka a u okviru kojeg funkcionira i Roditeljska kuća u Sarajevu. 

Roditeljska kuća je otvorena u aprilu 2016. godine i nalazi se u krugu Pedijatrijske klinike Jezero, u Sarajevu, a oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i pomoć koju trebaju u tom teškom periodu. Ipak, smatraju da njihov najveći uspjeh počiva na zadržavanju fokusa naše pažnje na onom što je najbitnije, a to je duboko ljudski, emotivan, prisan odnos prema djeci, njihovim roditeljima i porodicama, u najtežim momentima njihovih života.

Zahvaljujući Roditeljskoj kući smještaj, pomoć i podršku dobile su i brojne porodice sa područja USK. Vlada USK je unutar budžeta Ministarstva zdravstva i socijalne politikeu bUdžetu za 2018. Godinu rasporedila iznos od 20 000 KM za sufinansiranje rada Roditeljske kuće u Sarajevu, kako bi podržali rad ovog udruženja sa humanom misijom. U Budžetu za tekuću godinu Roditeljskoj kući je, na prijedlog kantonalne zastupnice Ilde Alibegović, grant povećan na 40 000KM.

- Kao dugogodišnja humanitarna aktivistica ovakve aktivnosti su slijed kroz moj angažman u zakonodavnoj vlasti. Sretna sam da sam dio i ove lijepe priče i briga za one koji su u potrebi i jest ono što građani od nas očekuju, kaže zastupnica Alibegović.

Premijer Ružnić i ministrica Ćemalović ističu da je sistemski ulazak u osiguranje finansiranja djelatnosti Roditeljske kuće i moralna obaveza jer proces liječenja djece je izuzetno težak i traži ogromnu fizičku i psihičku snaguali i značajna materijalna sredstva. Ovo je skroman način da se Udruženju Srce za djecu, koje vodi Kuću, u ime Unsko-sanskog kantona zahvalimo i podržimo i ubuduće njihov plemeniti rad i pomoć koju ukazuju teško bolesnoj djeci i roditeljima za vrijeme liječenja djece, kazali su.

- Pozivam i svoje kolege, premijere federalnih kantona da se uključe u finansiranje Roditeljske kuće. Djeca nam moraju biti ispred svega. I kao roditeljima ali i kroz rad, kreirajući sistemska rješenja, prava djece moraju biti prioritet, ističe premijer Unsko-sanskog kantona.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

13.01.2020

-Javni poziv za nabavku usluga stručnog ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za nabavku usluga stručnog usavršavanja

15.10.2019

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup prostora za potrebe ...

04.07.2019

JAVNI POZIV za imaoce pravosnažnih sudskih ...

Na osnovu Zaključka Vlade Unsko-sanskog kantona broj: 03-07-351/19 od 25.04.2019.godine, ...

25.06.2019

JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA ...

Preuzmi dokument: JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA I ČLANOVA ...

Javne Nabavke

29.05.2020

Plan javnih nabavki za 2020. godinu

Na osnovu člana 17. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", ...

27.05.2020

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

27.05.2020

Nabavka kafe aparata

Nabavka kafe aparata

22.05.2020

Posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke

Posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke