Predstavljen projekat Centra za savremenu kulturu

06.03.2019 - 14:19 by Administrator

Irfan Hošić, profesor na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću predstavio je premijeru USK Mustafi Ružniću i ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi USK Damiru Omerdiću projekat osnivanja Centr za savremenu kulturu (KRAK), koji je u fazi osnivanja.

Uz podršku Fondacije Revizor profesor Hošić je kao nosilac projekta pokrenuo proceduru osmišljavanja i kreiranja nezavisnog socijalnog prostora u gradu Bihaću a koji bi se orjentirao i fokusirao na savremene kulturne prakse (vizuelna umjetnost, arhitektura, dizajn, performans, ples, muzika, nauka, alternativna edukacija, ekologija) podrazumijevajući pritom interakciju sa najraznolikijim spektrom građana i grupa različitih profila. Pored svih otežavajućih okolnosti u kojima se trenutno nalazi bosanskohercegovačko društvo, a vođeni ubjeđenjem da kultura, nauka i umjetnost mogu i trebaju biti pokretačem društvenih promjena, nastala je ideja za uspostavljanjem Centra za savremenu kulturu u bihaćkom naselju Hatinac u nekadašnjem Klubu radnika Kombiteksa.

- Želja je ujedno prezervirati sjećanje na slavnu industrijsku prošlost na području Bihaća a osobito na nekadašnji tekstilni kombinat Kombiteks u okviru kojega je Klub radnika sadrađen. Otuda i naziv "KRAK" kao akronim "Klub radnika Kombiteksa", ali i kao nova riječ višeznačne simbolike. U svojoj budućoj viziji, Centar za savremenu kulturu KRAK bi svojim programskim sadržajem nastavio njegovati prakse okupljanja, zajedničkog osmišljavanja lokalnog, promišljanja i redefiniranja svijesti o javnom prostoru te bi težio afirmaciji društvenih vrijednosti širokog spektra, kazao je Hošić.

Projekat je u svojoj početnoj i razvojnoj fazi uspio zainteresirati Gradsku upravu Grada Bihaća čiju su podršku dobili, a sudjelovanje pravnih i fizičkih lica u prvoj fazi koncipiranja projekta KRAK pokazala se kao začeće prakse kreiranja i gradnje zajednice. Realizaciju cijelog projekta pomažu Open Society Foundation (uredi Berlin i Barcelona) a koja je implementirana uz značajnu moralnu, tehničku i materijalnu pomoć Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine (ured u Sarajevu). 

Premijer Ružnić je, nakon prezentacije, potvrdio da će Vlada USK, kroz resorno Ministarstvo, podržavati projekte koji okupljaju nove generacije društveno-odgovornih pojedinaca, kao što je i ovaj projekt budućeg inkubatora unutar kojega bi se trebale generirati kreativne ideje.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

16.11.2020

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Preuzmi dokument: Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

03.11.2020

Javni konkurs za imenovanje na upražnjenu ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za imenovanje na upražnjenu poziciju rukovodećeg ...

09.10.2020

Oglas za imenovanje na poziciju kantonalnog ...

Preuzmi oglas: Oglas za imenovanje na poziciju kantonalnog pravobranioca 

06.10.2020

ISPRAVKA I DOPUNU JAVNOG KONKURSA

Preuzmi dokument: Ispravka i dopuna konkursa, 06.10.2020.

Javne Nabavke

26.11.2020

Nabavka tri putnička motorna vozila

Nabavka tri putnička motorna vozila

18.11.2020

LOT 1, nabavka, isporuka i montaža klima uređaja

LOT 1, nabavka, isporuka i montaža klima uređaja

18.11.2020

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača