Premijer Ružnić i ministrica Ćemalović razgovarali sa Prošićem, načelnikom općine Bosanski Petrovac

12.05.2020 - 01:00 by Administrator

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona i Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i socijalne politike razgovarali su danas, u Bihaću sa Dejanom Prošićem, načelnikom općine Bosanski Petrovac.

Najviše pažnje posvećeno je aktualnoj problematici vezanoj za migranstku situaciju u Bosni i Hercegovini, konkretno za probleme s kojima je suočen Unsko-sanski kanton te o zdravstveno-epidemiološkoj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Kada je u pitanju migrantska kriza, Unsko-sanski kanton, već dvije godine suočen je sa najvećim problemima, jer najveći broj migranata kreće se rutom koja prolazi ovim područjim, prema granici sa Hrvatskom. 

Sudionici sastanka saglasni su da ovaj problem se može rješavati samo jakom koordinacijom svih nivoa vlasti te da svi građani Unsko-sanskog kantona, podjenako sve općine i gradovi trpe posljedice izostanka jedinstvenog, koordiniranog djelovanja države u vrijeme kada se našla na migrantskoj ruti. 

Trenutna situacija, usložnjena pandemijom koronavirusa, zahtijevala je hitro reagovanje kako bi se oformio tranzicioni kamp u koji bi bili izmještani migranti koji borave po divljim i privatnim smještajima, bez zdravstvenog nadzora. Grad Bihać dodijelio je za tu namjenu lokaciju Lipa, na području između Bihaća i Bosanskog Petrovca. 

- Ovo je prelazno rješenje. Niti migranti imaju namjeru da ostaju na području BiH, niti se trajno rade lokacije za prihvat. Upravo zbog sigurnosti građana, pogotovo u vrijeme pandemije, morali smo osigurati lokaciju na kojoj će imati zdravstveni nadzor, obroke i ostalo, ovaj tranzicioni kamp je bio jedino rješenje. Privremeno, kao i ostali kampovi koji trenutno postoje i ni jedan nije trajnog karaktera, istakla je ministrica Ćemalović.

Načelnik Prošić ukazao je na zabrinutost građana Bosanskog Petrovca.

- Svjestan sam da Bosanski Petrovac ima iste probleme kao i drugi gradovi, želio sam građanima prenijeti potvrdu da Vlada Kantona jednako brine o njihovoj sigurnosti, kazao je načelnik Prošić. 

Nažalost, pojedine grupacije su situaciju pokušale iskoristiti za remećenje međunacionalnih odnosa što su osudili sudionici današnjeg sastanka. 

- Naša je poruka svima – ako nam želite pomoći, dobrodošli ste da zajedno radimo i tražimo rješenja. Suživot, poštovanje i zajednički rad u interesu svih naših općina i gradova i svih naših građana jednako, jedini je ispravan put u rješavanju svakog problema, pa i migrantske krize. Rješenje problema je samo u zaustavljanju nekontrolisanog priliva migranata na područje Unsko-sanskog kantona, kazao je premijer Ružnić.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

13.01.2020

-Javni poziv za nabavku usluga stručnog ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za nabavku usluga stručnog usavršavanja

15.10.2019

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup prostora za potrebe ...

04.07.2019

JAVNI POZIV za imaoce pravosnažnih sudskih ...

Na osnovu Zaključka Vlade Unsko-sanskog kantona broj: 03-07-351/19 od 25.04.2019.godine, ...

25.06.2019

JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA ...

Preuzmi dokument: JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/ IMENOVANJE PREDSJEDNIKA I ČLANOVA ...

Javne Nabavke

29.05.2020

Plan javnih nabavki za 2020. godinu

Na osnovu člana 17. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", ...

27.05.2020

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

27.05.2020

Nabavka kafe aparata

Nabavka kafe aparata

22.05.2020

Posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke

Posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke