Prometni pravac Novo Mesto – Karlovac – Bihać donosi brojne prednosti za sve tri regije

13.03.2019 - 12:21 by Administrator

Osim što se radi o najkraćem putu od Slovenije do Bosne, od ovog pravca očekuju se i značajni gospodarski učinci.

Karlovac je danas bio domaćin pete međunarodne konferencije o razvoju cestovnog prometa na pravcu Novo Mesto – Karlovac – Bihać. Predstavnici svih triju regija i ovom su prilikom ponovili da su zainteresirani za izgradnju ovog prometnog pravca, koji će svima donijeti prednosti.
Što se tiče Hrvatske, odnosno Karlovačke županije najvažniji je dio projekta izmještanje trase državne ceste D6 Novigrad – Lišnica, kako je najavio predsjednik Uprave Autoceste Rijeka –Zagreb Miro Škrgatić.

– Čvor Novigrad smo počeli 2010. godine i prvu etapu smo realizirali 2012. godine. Tad smo pustili u promet 4,5 kilometara spojne ceste prema granici s Republikom Slovenijom i spojili smo se na državnu cestu D6. Taj projekt smo nazvali izmještanje D6 Novigrad – Lišnica i on je u prvoj svojoj etapi nama omogućio da onu poprečnu vezu između slovenske granice prema budućoj spojnoj cesti D1 koja vodi prema Bosni i Hercegovini na neki način spojimo i omogućimo, brže, propulzivnije i bolje prometovanje, rekao je Škrgatić.

Budući da godišnje čvorovima Bosiljevo i Novigrad prolazi više od 700.000 vozila iz Slovenije tu je veliki interes Hrvatske. No, bitno je da čvor Novigrad bude u potpunoj funkciji, dodao je Škrgatić , a tu je planirana i njegova dogradnja i to u razdoblju od naredne četiri godine.
– Mi ćemo s tim dobiti da će se riješiti i grad Dugu Resu. Grad Duga Resa dobit će svoj autocestovni spoj. Riješit će se problem vikend migracija ljudi koji su zaposleni u Sloveniji, a žive sa svojim obiteljima u BiH. Tim ljudima će se skratiti put do svojih domova i da se ne koriste državnim, županijskim i lokalnim prometnicama u samoj urbanoj aglomeraciji grada Karlovca. Zato bi bilo jako dobro da državne ceste naprave jedan spoj  D3 i D1, mišljenja je Škrgatić.

Ovim koridorom neće se smanjiti samo vrijeme putovanje između Bosne i Slovenije, nego je od toga, mišljenja je predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman vrlo vjerojatna i gospodarska korist, čime će se postići bolja povezanost s dvjema značajnim lukama, Rijekom i Koprom, a također ima i značaj za razvoj turizma.

Škrgatić je najavio da će projektiranje biti provedeno u ovoj i idućoj godini, a radovi su planirani od 2021. do 2023. godine. Vrijednost projekta je oko 110 milijuna kuna.

Na slovenskoj strani izgradnja ceste od Novog Mesta prema Metliki počinje ove godine, a za što će utrošiti 100 milijuna eura. Unsko-sanskom kantonu ovaj je projekt važan prije svega zbog gospodarstva, jer im iz godine u godinu raste izvoz, a najkraći put prema željenim tržištima vodi ovom prometnicom.

(izvor: karlovacki.hr)

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

17.05.2019

Javna licitacija za prodaju dizel generatora ...

PREUZMI DOKUMENT: Javna licitacija za prodaju dizel generatora SET „EZS ...

13.05.2019

PONIŠTENJE I PONOVNI JAVNI KONKURS za imenovanja ...

Preuzmi dokumnet:  PONIŠTENJE I PONOVNI JAVNI KONKURS za imenovanja ...

18.03.2019

JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu ...

Preuzmi dokumentaciju: JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu poziciju rukovodećeg ...

24.12.2018

Poništavanje Javnog oglasa

PREUZMI DOKUMENT: Poništavanje Javnog oglasa 24.12.2018.

Javne Nabavke

20.05.2019

Realizacija ugovora sa 31.03.2019

Preuzmi dokument: Realizacija ugovora sa 31.03.2019

17.05.2019

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

PREUZMI DOKUMENT: Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

17.05.2019

Posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke

Posebna odluka o pokretanju postupka javne nabavke.