Razgovor o zdravstvenom zbrinjavanju migranata - Pomoć hitno potrebna

21.11.2018 - 09:52 by Administrator

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom o zdravstvenoj zaštiti migranata i problemima s kojima se suočavaju zdravstvene ustanove Unsko-sanskog kantona. Sastanku su prisustvovali i ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona Hazim Kapić i direktorica Doma zdravlja u Bihaću Anela Softić Kasumović koji su ukazali na tešku situaciju kada je riječ o opremljenosti zdravstvenih ustanova da zdravstveno zbrinu veliki broj migranata u Unsko-sanskom kantonu, a posebno na teritoriji općine Bihać.

“Problemi s kojima se Bosna i Hercegovina suočava zbog velikog broja migranata su veliki. Ni jedna država samostalno se ne može nositi s ovakvom situacijom, pa ni Bosna i Hercegovina. Unsko-sanski kanton je u najtežoj situaciji i hitno im je potrebno pružiti pomoć a posebno bihaćkom domu zdravlja kojem je neophodno sanitetsko vozilo”, rekao je ministar Osmanović.

Ministar zdravstva i socijalne zaštite Unsko-sanskog kantona Hazim Kapić i direktorica Doma zdravlja u Bihaću Anela Softić Kasumović informirali su sagovornike da je mobilni ljekarski tim dnevno odgovoran za 120 pacijenata, a vikendom i više, što čini veliko opterećenje i ugrožava normalno funkcioniranje zdravstvenog sistema. Izrazili su bojazan za pojavu zaraznih bolesti i mogućnost da bude ugroženo i lokalno stanovništvo.

“Trenutno imamo samo jedno sanitetsko vozilo i nerijetko smo u situaciji da moramo praviti procjene kome je u određenom trenutku prioritetno pružiti pomoć. Među migrantima na području naše općine ima djece, trudnica i bolesnika kojima je potrebna palijativna njega. Imajući u vidu da tek slijedi zima, da je veliki broj migranata u neuvjetnom smještaju, plašimo se da nećemo moći pomoći svima”, rekla je direktorica Softić Kasumović.

Na sastanku je naglašeno da su formirani timovi koji sarađuju sa međunarodnim organizacijama koji se bave zdravljem i migrantima, ali pomoć koja stiže je nedovoljna. Naglašeno je i da je nemjerljiva pomoć koju pruža lokalno stanovništvo.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč rekao je da je njegova zemlja zbrinula veliki broj izbjeglica, te u potpunosti razumije problem s kojima se Bosna i Hercegovina trenutno suočava. Rekao je da će sa nadležnim institucijama u svojoj zemlji razmotriti na koji način Turska može pomoći. Ponudio je i pomoć Crvenog polumjeseca koji ima veliko iskustvo u ovoj oblasti.

Ministar Adil Osmanović i ambasador Haldun Koč kratko su se dotakli i drugih oblasti saradnje, te naglasili da će predstojeća posjeta ministra turizma i kulture Turske krajem mjeseca Bosni i Hercegovini biti prilika za unapređenje saradnje. 

Izvor: mcp.gov.ba

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

21.08.2017

JAVNE KONSULTACIJE O PREDNACRTU JAVNE POLITIKE ...

Javne konsultacije za Unsko – sanski kanton se održavaju dana 03.07.2017. ...

Javni pozivi i konkursi

06.06.2019

Javni oglas za nominiranje/imenovanje na ...

PREUZMI DOKUMENT: Javni oglas za nominiranje/imenovanje na poziciju predsjednika ...

03.04.2019

JAVNI OGLAS ZA NOMINIRANJE/IMENOVANJE PREDSJEDNIKA ...

Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije ...

05.12.2018

Javni oglas za nominiranje - imenovanje članova ...

Preuzmi oglas: Javni oglas za nominiranje - imenovanje članova upravnih odboara ...

06.07.2018

Obavijest o sastanku i prezentaciji „Javno-privatno ...

Obavještavaju se svi zainteresirani da će se dana 12.07.2018. godine u 10:00 ...

Javne Nabavke

11.07.2019

Odluka o poništenju postupka javne nabavke

Odluka o poništenju postupka javne nabavke

09.07.2019

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila ...

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila  u toku 2019. godine 

09.07.2019

Nabavka usluga održavanja klima uređaja

Nabavka usluga održavanja klima uređaja 

02.07.2019

Nabavka poklona

Nabavka poklona