Renoviran Odjel za liječenje plućnih i zaraznih bolesti u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

10.01.2020 - 23:38 by Administrator

Danas je otvoren renovirani i opremljeni Odjel za liječenje plućnih i zaraznih bolesti u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću”. Ovo je još jedan u nizu uspješno završenih projekata, kada je riječ o Kantonalnoj bolnici.

Otvaranje prostora u ovom dijelu zgrade je tek prvi korak u priči koja će se završavati najvjerovatnije do kraja februara. Tada se očekuje dobijanje dodatnih sredstava za kupovinu nove opreme kako bi se osposobila muška i ženska soba intenzivne njege.

“Ovim projektom dobijamo novih 15 kreveta koje ćemo moći iskoristiti upravo na odjelu za plućne bolesti, ali i zaraznom odjelu jer u prostoru koji danas otvaramo ćemo planirati da osposobimo jednu intenzivnu njegu za pacijente koji leže na zaraznom i plućnom odjelu”, rekao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”.

“Drago mi je da Novu godinu započinjemo otvarenjem ovako značajnog projekta kada je u pitanju zdravstvo na području Unsko-sanskog kantona”, rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Opremanje bolničkih odjela i njihova rekonstrukcija su dio projekta “Poboljšanje zdravstvenih usluga i oblasti zaštite osoba o kojima brine UNHCR”. Projekt finansira Švicarska vlada, a provodi UNHCR u saradnji s Danskim vijećem za izbjeglice.

“Ovdje smo da stvorimo bolje uslove za ljude Bosne i Hercegovine kako socijalne i ekonomske, tako i političke”, rekao je Patrick Egli, zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH.

Francesca Bonelli, v.d. predstavnice UNHCR-a u BiH, kaže kako je ovaj projekat završetak jedne uspješne suradnje i sinergije između zdravstvenog sistema USK i svih internacionalnih organizacija, Švicarske ambasade i Danskog vijeća za izbjeglice UNHCR-a.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona je sufinansiralo radove za ovaj projekat. Novi renovinarni odjel bit će dostupan za građane, ali i za migrante.

“Dočekali smo dan da doista pošaljemo poruku i građanima i migrantima da nam se nešto lijepo dešava na kantonu. Dobili smo jedan divan prostor u bolnici koji će biti dobar i našim građanima i migrantima”, rekla je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Proširenje kapaciteta bolničkih odjela svakako će doprinijeti kvalitetu zdravstvenih usluga za lokalno stanovništvo i populaciju migranata koji borave na prostoru ovoga kantona.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

21.08.2017

JAVNE KONSULTACIJE O PREDNACRTU JAVNE POLITIKE ...

Javne konsultacije za Unsko – sanski kanton se održavaju dana 03.07.2017. ...

Javni pozivi i konkursi

15.11.2019

Javni oglas za nominiranje/ imenovanje člana ...

Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije ...

30.10.2019

Javni poziv

Javni poziv

21.10.2019

Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje ...

PREUZMI: Prijavni obrazac Odluka o kriterijima finansiranja udruženja socijalnog ...

02.08.2019

Javni poziv - za usklađivanje radnog vremena ...

Javni poziv - za usklađivanje radnog vremena u apotekarskoj djelatnosti.

Javne Nabavke

23.01.2020

Nabavka usluga tehničkog pregleda motornih vozila

Nabavka usluga tehničkog pregleda motornih vozila

23.01.2020

Nabavka sredstava za čišćenje i održavanje ...

Nabavka sredstava za čišćenje i održavanje higijene 

13.01.2020

Nabavka usluga održavanja kafe aparata i ...

Nabavka usluga održavanja kafe aparata i mlinova za kafu

10.01.2020

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila