Suzbiti širenje epidemije korona virusa

22.10.2020 - 18:20 by Administrator

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona informisala je Mustafu Ružnića, premijera USK i Razima Halkića, dopredsjedavajućeg Skupštine USK o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je predložio ovaj štab kako bi se suzbilo širenje epidemije korona virusa.

- Epidemiološka situacija je usložnjena. Pogoršava se, posebno u gradu Bihaću gdje je trenutno registrovan 61 od ukupno 203 klastera na području USK. Broj ukupno testiranih je 10 156 od čega je bilo 1248 pozitivnih. Od toga oporavilo se 886 osoba. Nažalost imali smo 71 smrtni slučaj. Trenutno je aktivnih 291 a u zadnja 24 sata imamo 36 novih slučajeva, od čega 16 u Bihaću. U zadnja 24 sata bila su dva smrtna slučaja. Zbog činjenice da raste i broj oboljelih među zdravstvenim radnicima Krizni štab Ministarstva zdravstva odlučio je da se režim rada zdravstvenih ustanova vrati na sistem iz marta te da se reorganizuje rad unutar zdravstvenih ustanova. Kada je u pitanju održavanje nastave, preporučeno je Ministarstvu obrazovanju da prati situaciju te da, gdje je potrebno, uvodi online nastavu i to na određeno vrijeme, informisala je ministrica zdravstva.

Premijer Kantona je predložio da se Unsko-sanski kanton obrati Federaciji BiH da ovaj nivo vlasti preuzme odgovornost u upravljanju epidemiološkom krizom na području Federacije BiH s obzirom da se u nekoliko kantona pogoršava situacija.

Preporuke koje federalni nivo upućuje moraju se vratiti u formu naredbi, stav je Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK kao i da se Unsko-sanskom kantonu odobri veća kvota dnevnih testiranja, jer samo 50 testova dnevno za cijeli USK je premalo, ukazala je dr Ćemalović.

- Apelujem na građane Unsko-sanskog kantona da poštuju mjere kriznih štabova i mjere zdravstvenih institucija, a našim građanima u dijaspori savjetujem mjere opreza i praćenje naredbi iz država u kojima borave. Oni imaju potrebu i moraju imati pravo da dođu svojim kućama. Sjećate se koliko smo se borili da ne prolaze rigorizne mjere karantina na granici, jer oni dolaze svojim porodicama, naravno da će ih čuvati. To je taj zaštitički refleks koji ih vodi kući i kad je najteže. Svi zajedno, u prvim danima po izbijanju pandemije, zajedničkim naporima i, prije svega zbog odgovornosti građana, imali smo dobre rezultate i ja vjerujem da ćemo na takav način svi doprinijeti da ponovo stabilizujemo stanje, kazao je premijer Ružnić.

Dopredsjedavajući Skupštine ukazao je na potrebu svakodnevnog praćenja situacije i pravovremenog reagovanja u skladu sa potrebama.

- Odgovornost je i na Kriznom štabu i na građanima pojedinačno. Čuvajući sebe čuvate i zdravlje svojih najbližih, time čuvate i cijelu zajednicu.Samo tako možemo izbjeći ponovni lockdown kakav smo imali u martu. Niko ne želi novi lockdown a samo zajedničkom odgovornošću možemo to izbjeći, poručio je dopredsjedavajući Halkić.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

16.11.2020

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Preuzmi dokument: Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

03.11.2020

Javni konkurs za imenovanje na upražnjenu ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za imenovanje na upražnjenu poziciju rukovodećeg ...

09.10.2020

Oglas za imenovanje na poziciju kantonalnog ...

Preuzmi oglas: Oglas za imenovanje na poziciju kantonalnog pravobranioca 

06.10.2020

ISPRAVKA I DOPUNU JAVNOG KONKURSA

Preuzmi dokument: Ispravka i dopuna konkursa, 06.10.2020.

Javne Nabavke

26.11.2020

Nabavka tri putnička motorna vozila

Nabavka tri putnička motorna vozila

18.11.2020

LOT 1, nabavka, isporuka i montaža klima uređaja

LOT 1, nabavka, isporuka i montaža klima uređaja

18.11.2020

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača