U Sarajevu održan sastanak peredstavnika USK sa ministrom sigurnosti BiH

02.04.2019 - 07:31 by Administrator

Trenutna migrantska situacija te planovi i pripreme za upravljanje migracijama u narednom periodu bile su teme razgovora ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića sa delegacijom Unsko-sanskog kantona.

Na susretu Mektića sa premijerom USK Mustafom Ružnićem, predsjedavajući Skupštine Aganom Bunićem, ministrom unutrašnjih poslova Nerminom Kljajićem, policijskim komesarom Mujom Koričićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem navedeno je kako je trenutna situacija zadovoljavajuća.

Svi migranti, njih oko 3.000, navedeno je, smješteni su u privremene prihvatne centre u Sedri, Biri, Đačkom domu i Miralu.

Mektić je naveo da će uskoro biti riješen status ovih centara i upravljanje preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH, a jedan od prioriteta je unaprijeđenje sigurnosti unutar ovih objekata, ograničavanjem izlazaka mimo utvrđenih termina i izmještanje u Imigracioni centar počinilaca težih krivičnih djela.

Također, delegacija USK je insistirala da se ograniči broj migranata na području USK u skladu sa smještajniom kapacitetima ova četiri centra, zbog održavanja sigurnosti ali i funkcionisanja ovog kantona.

Tokom sastanka, Mektić i članovi delegacije USK izrazili su nezadovoljstvo zbog nesaradnje i izostanka koordinacije kod određivanja prioriteta od strane pojedinih međunarodnih organizacija koje su u ime BiH dobili novac iz fondova EU za zbrinjavanje migranata.

Mektić je podržao zahtjev za tehničko opremanje MUP-a USK iz fondova EU, te podršku zdravstvenim ustanovama i školama u USK koje su dodatno finansijski opterećene zbog povećanog broja migranata u ovom kantonu.

Također, predstavnici USK su ukazali da postoje dokazi da policija Hrvatske ulazi duboko u teritoriju BiH i ilegalno prebacuju migrante na teritoriju naše države, pa čak i neke osobe koje je zaustavila policija Slovenije. Ministarstvo sigurnosti BiH će diplomatskim kanalima upoznati policiju Hrvatske sa ovim navodima i zahtijevati da se poštuju sporazumi o readmisiji i zaustavi ovakvo nezakonito djelovanje.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

Javni pozivi i konkursi

Javne Nabavke

11.07.2019

Odluka o poništenju postupka javne nabavke

Odluka o poništenju postupka javne nabavke

09.07.2019

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila ...

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila  u toku 2019. godine 

09.07.2019

Nabavka usluga održavanja klima uređaja

Nabavka usluga održavanja klima uređaja 

02.07.2019

Nabavka poklona

Nabavka poklona 

IZDVOJENI DOKUMENTI:

Adresa

Ulica Alije Đerzeleza br. 2
77000 Bihać
BiH

Sluzba:
+387 37 316 - 031

Kabinet predsjedavajuceg:
037 316 - 022

Fax:
037 316 - 031

Predsjedavajuci Skupstine USK-a:
predsjedavajuci@skupstinausk.ba

Kabinet predsjedavajuceg:
kabinet@skupstinausk.ba
kontakt@skupstinausk.ba

Press sluzba Skupstine:
press@skupstinausk.ba

Obavještenja iz Vlade

Obavještenja iz ministarstava