USK može biti primjer uređenosti postupka priznavanja i nostrifikacije diploma

30.01.2019 - 14:59 by Administrator

Predstavnici Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i Univerziteta u Bihaću održali su danas radni sastanak u Bihaću o temi donošenja novog Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih kvalifikacija. Na sastanku se razgovaralo o procesu priznavanja inostranih obrazovnih kvalifikacija o završenom osnovnom i srednjem obrazovanju, te o stručnom osposobljavanju, stručnom usavršavanju kao i o završenom programu na nivou poslije-srednjoškolskog obrazovanja koje nije visoko obrazovanje kao i  diploma iz oblasti visokog obrazovanja.

STINT projekat ističe probleme koji se odnose na neusklađenost procedura za priznavanje kvalifikacija u skladu sa međunarodnim dokumentima unutar EHEA. Postojeće zakonodavstvo u BiH u pogledu priznavanja inostranih kvalifikacija nije u potpunosti usklađeno sa Lisabonskom konvencijom o priznavanju. Bez usklađenih procedura ne može se realizirati na odgovarajući način priznavanje mobilnosti studenata, nastavnika i nenastavnog osoblja, kazao je Dženan Omanović, šef Odsjeka za informiranje i suradnju  u  CIP BiH.

Svi rezultati projekta biće objavljeni i dostupni javnosti kako bi se osiguralo da različite ciljne grupe postignu korist projekata. Očekivani uticaj projekta je modernizacija sistema visokog obrazovanja u BiH, kao i jačanje kapaciteta visokoškolskih ustanova za internacionalizaciju..

U Unsko-sanskom kantonu ova materija je regulirana Zakonom o nostrifikaciji  i ekvivalenciji inozemnih  školskih  svjedodžbi (Službeni glasnik USK 23/11). Cijeneći praktične probleme u primijeni postojećih zakonskih rješenja i pojedinih odredaba, kao i nedostatke pojedinih odredaba koje su nepotpune i neprecizne, pripremljen je tekst Nacrta Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih kvalifikacija kojim bi se stvorile neophodne pretpostavke za efikasnije i kvalitetnije rješenje iz ove oblasti, koje će ovo Ministarstvo u narednom periodu proslijediti u daljnju proceduru.

Cilj  donošenja ovog zakona je olakšati pristup tržištu rada priznanjem stranih  viskoškolskih  kvalifikacija  i olakšati pokretljivost  studenata   radi  nastavka svakog  obilika studija , priznavanjem stranih školskih kvalifikacija, razdoblja studija ili položenih  ispita.

Predstavnici CIP-a su  kazali da su  jako zadovoljni pripremljenim nacrtom i sistemom rada u ovoj  oblasti u Ministarstvu  obrazovanja, nauke, kuture i sporta Unsko-sanskog kantona i da ovo Ministarstvo  može biti  primjer ostalima kako se ova oblast  treba urediti.

(Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta)

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

12.04.2018

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture ...

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u toku mjeseca maja 2018. godine ...

Javni pozivi i konkursi

14.06.2019

Konkurs za upis učenika/ca u prvi ( I ) ...

PREUZMI DOKUMENTE: Konkurs za upis učenika/ca u prvi ( I ) razred srednjih ...

10.06.2019

JAVNI KONKURS za prijem državnog službenika ...

Preuzmi dokument: JAVNI  KONKURS za prijem državnog službenika na određeno ...

29.05.2019

JAVNI OGLAS za izbor i imenovanje članova ...

Preuzmi dokument: JAVNI OGLAS za  izbor i  imenovanje  članova ...

20.05.2019

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA ...

Preuzmi dokumnet: JAVNI POZIV ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA I ČLANOVE  ...

Javne Nabavke

11.07.2019

Odluka o poništenju postupka javne nabavke

Odluka o poništenju postupka javne nabavke

09.07.2019

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila ...

Nabavka usluga obaveznog osiguranja vozila  u toku 2019. godine 

09.07.2019

Nabavka usluga održavanja klima uređaja

Nabavka usluga održavanja klima uređaja 

02.07.2019

Nabavka poklona

Nabavka poklona 

Istaknuto:

Zadnji put ažurirane liste: 20.08.2018


Kontakti

Ulica Alije Đerzeleza br. 2
Telefon: +387 
obrazovanje@vladausk.ba
ID broj: 
4200666010004
 
MINISTAR  
Telefon: +387 37 316 - 067
obrazovanje@vladausk.ba
 
CENTRALA  
Telefon: +387(0)37 316-000

Obavještenja iz Vlade

Obavještenja iz ministarstava