„Želja mi je da promovišem resurse USK u Koreji“

04.10.2018 - 17:43 by Administrator

Ambasador Republike Koreje Park Won-sup boravio je danas u Bihaću gdje je prijem za njegovu ekselenciju organizovao Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Vlada USK, preko Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, uz pomoć UNDP-ovog ureda u Bihaću uspješno je realizirala projekat „Unapređenje kvaliteta IT obrazovanja u srednjim stručnim školama na području Unsko-sanskog kantona kroz poboljšanje njihovih tehničkih kapaciteta“. Vrijednost projekta je 100.000 dolara a donacija je Ambasade Republike Koreje, koja diplomatski pokriva područje Hrvatske i BiH, a zahvaljući tome potpuno su opremljeni kabineti za informatiku u četiri srednje stručne škole na području USK.

Premijer Rošić, sa ministrom obrazovanja, Muhamedom Ramićem i sekretarom Ministarstva Albijanom Trnavci, na današnjem prijemu zahvalio se ambasadoru na ovoj značajnoj donaciji te najavi da Ambasada Koreje želi nastaviti sudjelovati u projektima na ovom području.

U razgovoru sa njegovom ekselencijom premijer Rošić predstavio je i potencijale Unsko-sanskog kantona, s naglaskom na turističke atrakcije ovog dijela BiH. Ambasador Park Won-sup zahvalio se na dragocjenim informacijama te najavio u narednom posjetu obilazak Nacionalnog parka Una kako bi lično mogao promovisati svojim sunarodnjacima turističke potencijale USK. Ukazao je na rastući broj turista iz njegove zemlje koji posjećuju susjednu Hrvatsku, zbog čega se zalagao za uvođenje direktnog leta iz Koreje za Zagreb, a uz blizinu i povezanost nacionalnih parkova Plitvice i Una to bi mogao biti zanimljiv turistički paket za korejske turiste, rečeno je.

- Zahvalio sam ambsadoru na značajnoj donaciji za četiri naše škole i raduje me iskazana namjera da se saradnja nastavi i kroz ovakve projekte ali i kroz promociju našeg Kantona u republici Koreji. Čast je kad ambsador ponudi da on lično promoviše ljepote našeg kraja svojim sunarodnjacima kako bi saznali za naš nacionalni park Una, izjavio je dr. Rošić

Ambasador Park Won-sup sa domaćinima je danas obišao i Mješovitu elektrotehničku i drvoprerađivačku srednju školu Bihać, gdje je instalirana donirana oprema koja će znatno poboljšati nastavni proces.

- Cilj projekta je unapređenje kvaliteta IT obrazovanja u srednjim stručnim školama u Unsko-sanskom kantonu što podrazumijeva opremanje četiri srednje stručne škole sa informatičkom opremom. Informatičku opremu dobile su : Mješovita elektrotehnička i drvoprerađivačka srednja škola Bihać, I srednja škola Dr.Husein Džanić, Velika Kladuša, I srednja škola, Cazin i Mješovita srednja škola, Ključ, kaže ministar Muhamed Ramić.

Kako je istaknuo ambasador Park Won-sup ovo je simbolična donacija kojom žele doprinijeti poboljšnju IT obrazovanja.

- Mi nemamo prirodnih resursa. Sav naš resurs su ljudi. Ljudski resursi, vrijedni i dobro obrazovani imali su ključnu ulogu da postanemo jedna od značajnih ekonomija svijeta, zato pomažemo razvoj obrazovanja u zemljama sa kojima razvijamo bilateralne odnose, kazao je ambasador Park Won-sup.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Nedavni dogadaji

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

18.03.2019

JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu ...

Preuzmi dokumentaciju: JAVNI KONKURS za imenovanje na upražnjenu poziciju rukovodećeg ...

24.12.2018

Poništavanje Javnog oglasa

PREUZMI DOKUMENT: Poništavanje Javnog oglasa 24.12.2018.

20.09.2018

Konkurs za posao: Viši referent - Vozač

Konkurs za posao: Viši referent - Vozač. PREUZMI KONKURS

01.07.2018

ISPRAVKA JAVNOG KONKURSA za imenovanje na ...

Preuzmite dokument: ISPRAVKA JAVNOG KONKURSA za imenovanje na upražnjenu poziciju ...

Javne Nabavke

21.03.2019

Poništenje Javnog poziva za dodjelu sredstava ...

Poništenje Javnog poziva za dodjelu sredstava Budžeta Unsko-sanskog ...

18.03.2019

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, 18.02.2019.

06.03.2019

...

Javni poziv za nabavku usluga stručnog usavršavanja.

06.03.2019

Odluka o pokretanju postupka javne nabavke

Odluka o pokretanju postupka javne nabavke.