395. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

31.01.2023 - 23:41 by Administrator

Na sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona, održanoj danas u Bihaću, između ostalog razmatrane su i prihvaćene Informacija o realizaciji projekta izrada Registra emisija u zrak za Unsko-sanski kanton iz resora Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline te iz resora Ministarstva unutrašnjih poslova Informacija o stanju sigurnosti na području Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu i Informacija o građanskim postupcima i izdanim identifikacionim dokumentima za prošlu godinu.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona je počrtkom godine uspješno okončalo projekat izrade Registra emisija u zrak za Unsko-sanski kanton a projekat je podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Cilj izrade registra emisija u zrak za Unsko-sanski kanton jeste unapređenje sektora okoliša u Unsko-sanskom kantonu sa aspekta zaštite kvaliteta zraka, te na taj način dati doprinos zaštiti zdravlja građana i ekosistema, kao i unapređenje pristupa javnosti informacijama uspostavom jedinstvenog, cjelovitog registara emisija, čime se olakšava sudjelovanje javnosti u odlučivanju o okolišu te doprinosi sprečavanju i smanjenju onečišćenja okoliša.

U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti kvalitete zraka u registar su unešene slijedeće zagađujuće materije: sumpordioksid, nitrooksid, ugljendioksid, ugljenmonoksid, amonijak, nitrozooksid, metan, nemetanski ugljenvodonik, benzen, PM2,5 i PM10. U sklopu projekta izrade registra emisija pribavljen je licencirani softver ArcGIS u kojem su prikazani podaci vezani za registar kao i računar sa instaliranim softverskim rješenjem. Stanje kvaliteta zraka u Unsko-sanskom kantonu zauzima značajno mjesto u sveukupnoj okolišnoj problematci, a realizacija ovog projekta doprinosi sveobuhvatnom uspostavljanju sistema upravljanja kvalitetom zraka u Unsko-sanskom kantonu, ističe ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Adnan Alagić.

Skupština Unsko-sanskog kantona 2017. godine donijela je Plan upravljanja kvalitetom zraka na području Unsko-sanskog kantona za period 2017.-2022.godina, što je obaveza propisana Zakonom o zaštiti kvalitete zraka gdje se navodi da se isti donose na period od najmanje pet godina kao dio kantonalnih planova zaštite okoliša koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta zraka.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. ...

Javni pozivi i konkursi

30.12.2022

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Preuzmi dokument: Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

01.12.2022

Javni konkurs za prijem državnog službenika ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za prijem državnog službenika na određeno ...

22.11.2022

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup prostora u Općini ...

22.11.2022

Javni oglas za popunu radnog mjesta - prijem ...

Preuzmi dokument: PDF format: Javni oglas za popunu radnog mjesta ...

Javne Nabavke

10.01.2023

URED VLADE: Obavijest

Preuzmi dokument (PDF): Ured Vlade: Obavijest Ured Vlade: Izjava o nepostojanju ...

Kontakt

Adresa

Ulica Alije Đerzeleza br. 2
77000 Bihać
BiH

Centrala:
+387 37 316 - 000
+387 37 316 - 050

Kabinet premijera:
037 227 - 801
037 227 - 802
037 227 - 803 (fax)

E-mail:
premijer@vladausk.ba

Obavještenja iz Vlade

Obavještenja iz ministarstava