Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona

29.09.2020 - 17:01 by Administrator

U Bihaću je danas održan prošireni sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, kojem su bili prisutni i predstavnici IOM i UNHCR.
Zbog pogoršane situacije, izazvane posljedicama prekomjernog priliva migranata na ovo područje, čime je ugroženo javno zdravlje, sigurnost i prava građana USK Operativna grupa Unsko-sanskog kantona donijela je, a na osnovu Zaključaka Skupštine Unsko – sanskog kantona i vijeća Grada Bihaća i Velike Kladuše, na današnjem sastanku ove zaključke s ciljem daljeg očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije:

1. Zaključci i mjere koji su doneseni na proširenom sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko – sanskog kantona, dana 02. 9. 2020.godine, ostaju na snazi a uključuju: 
- Odvraćanje daljeg priliva migranata na područje USK
- Zabranu prevoza migranata svim prevoznim sredstvima
- Zabranu kretanja migranata i okupljanja na javnim površinama
- Zabranu pružanja usluga smještaja migrantima 

2. Zadužuje se Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Vlade USK da sutra (srijeda, 30.septembar) organizuje, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, Bihać, IOM-om i uz asistenciju Uprave policije MUP-a USK, privremeno relociranje maloljetnih migranata iz centra Bira u centar za prihvat ranjivih kategorija Borići u Bihaću

3. Zadužuju se ministar Ministarstva unutrašnjih poslova USK i policijski komesar USK da, odmah po izmještanju maloljetnih osoba bez pratnje iz centra Bira u Bihaću, organizuju izmještanje ostalih korisnika tog centra na lokalitet Lipa u Bihaću, a u cilju zatvaranja kampa Bira. Na lokalitet Lipa organizovati i izmještanje migranata zatečenih van smještaja na području grada Bihaća. 

4. Zadužuju se ministar Ministarstva unutrašnjih poslova USK i policijski komesar da Uprava policije MUP-a USK blokira privremeni prihvatni kamp u Miral u Velikoj Kladuši, radi sprječavanja daljeg prijema migranata u ovaj kamp a u cilju njegova gašenja.

5. Traži se od Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH da, u saradnji sa UN agencijama, u roku od 72 sata, organizuju relokaciju migranata iz centra Miral u slobodne kapacitete kampova kojima upravlja država, van područja USK. 

6. Traži se od IOM da, u skladu s potrebama, organizuje hitni medicinski transport kao i zbrinjavanje ranjivih kategorija migranata.

7. Zadužuje se Crveni križ USK da i dalje organizuje podjelu obroka za migrante u prihvatnim kampovima te da koordinira humanitarno djelovanje nevladinih organizacija i pojedinca 

Predsjednik Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko – sanskog kantona
mr.sci. Mustafa Ružnić

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. ...

Javni pozivi i konkursi

30.12.2022

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Preuzmi dokument: Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

01.12.2022

Javni konkurs za prijem državnog službenika ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za prijem državnog službenika na određeno ...

22.11.2022

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup prostora u Općini ...

22.11.2022

Javni oglas za popunu radnog mjesta - prijem ...

Preuzmi dokument: PDF format: Javni oglas za popunu radnog mjesta ...

Javne Nabavke

10.01.2023

URED VLADE: Obavijest

Preuzmi dokument (PDF): Ured Vlade: Obavijest Ured Vlade: Izjava o nepostojanju ...

Kontakt

Adresa

Ulica Alije Đerzeleza br. 2
77000 Bihać
BiH

Centrala:
+387 37 316 - 000
+387 37 316 - 050

Kabinet premijera:
037 227 - 801
037 227 - 802
037 227 - 803 (fax)

E-mail:
premijer@vladausk.ba

Obavještenja iz Vlade

Obavještenja iz ministarstava