SAOPĆENJE ZA JAVNOST O DOGAĐAJIMA U VEL. KLADUŠI

18.08.2020 - 13:25 by Administrator

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Policijska stanica Velika Kladuša je dana, 17.08.2020 godine u poslijepodnevnim satima zaprimila više telefonskih dojava o samoorganiziranju građana Velike Kladuša s ciljem zaustavljanja vozila javnog prevoza, te sprečavanja dolazaka  ilegalnih migranata na područje općine Velika Kladuša.  Po zaprimljenim dojavama na sve lokacije upućene su sve raspoložive patrole policije s ciljem spriječavanja sukoba između građana i migranata.

              Oko 17,35 sati,  u ulici Vrnogračka u Velikoj Kladuši,  patrola policije je  primjetila jedno NN lice koje u ruci nosi mačetu (hladno oružje)  a nakon izvršenog legitimisanja utvrđeno je da se radi o licu B.R. rođen 1974 godine. Isti je patroli policije izjavio da je izrevoltiran od strane migranata koji su mu otuđili 4 jagnjeta. Navedena mačeta je privremeno oduzeta a licu B.R.  je uručen prekršajni nalog zbog narušavanja Javnog reda i mira po općinskoj odluci „ ko nosi predmet koji kazuje da je namjenjen za tuču ili povređivanje“.

              Oko 20.40 sati, obavještena je policijska stanica da su u mjestu Gornji Purići građani blokirali putnu komunikaciju te isti sprječavaju prolazak autobusa u pravcu Velike Kladuše.   Odmah po zaprimljenoj dojavi, na lice mjesta  upućene su sve raspoložive patrole policije kojom prilikom  je  zatečeno više stotina građana koji su izvršili zaustavljanje dva autobusa.

Prije dolaska patrole policije na lice mjesta događaja, šest NN lica je izvršilo zaustavljanje dva   autobusa te su uz verbalne prijetnje,  obratili se migrantima i naložili  istima da izađu iz autobusa,  nakon čega su migranti napustili autobuse i uputili se  u pravcu Cazina,  dok je  jedno od NN lica  udario nogom u blatobran jednog od zaustavljenih autobusa te na istom  pričinio materijalnu štetu. Također su uputili i prijetnje vozaču autobusa da ukoliko budu saobraćali na navedenoj putnoj komunikaciji i prevozili ilegalne migrante da će im slijedeći put zapaliti autobuse.

Tom  prilikom je od strane lica A.M. rođen 1976 god. u narušen Javni  red i mir  na „naročito drzak način“ prema policijskom službeniku, te je  navedeno lice lišeno slobode i stavljeno pod nadzor policijskih službenika.

Okupljeni građani su pokušali onemogućiti prevoz osobe lišene slobode u službene prostorije Policijske stanice Velika Kladuša, ali nakon upozorenja i izdatih zakonbskih  naredbi  preko razglasa službenog vozila, prisutni građani su oslobodili putnu komunikaciju, te omogućili policijskim službenicima  dalje postupanje u skladu sa Zakonom prema navedenom licu.

Nakon izvršenog alkotestiranja lica A.M. rođen 1976 godine ( utvrđeno je da je isti u trenutku testiranja isti imao 2,38 g/kg alkohola)  isti je  odvežen u Dom zdravlja Velika Kladuša i nakon završene trijaže stavljen u prostorije za zadržavanje Policijske stanice Velika Kladuša. Prema navedenom licu policijski službenici su poduzeli mjere i radnje u skladu sa Zakonom. O navedenom događaju upoznat je i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva USK. 

              Također u mjestu Zborište oko 20.40 minuta okupilo se oko 50-tak građana ali je patrola policije na licu mjesta utvrdila da isti  nisu ometali normalno odvijanje saobraćaja.

              Policijskoj stanici Velika Kladuša, oko 21.50 sati prijavljeno je, da su u mjestu Šumatac, tri migranta zadobili povrede od strane NN lica, koji su ih po njihovim izjavama fizički napali bez ikakvog razloga. Policijski službenici  nastavlja daljnji rad na identifikaciji i  pronalasku lica koja su  nanijeli povrede migrantima te dokumentovanju ovog događaja.

            Policijski službenici  JP-e za podršku i PS Velika Kladuša prate situaciju na terenu evidentiraju i dokumentuju sve događaje kako bi  mogli pravovremeno reagovati.

                 

            UPRAVA POLICIJE MUP-A USK-A, OVOM PRILIKOM POZIVA SVE GRAĐANE A POSEBNO GRAĐANE VELIKE KLADUŠE I BIHAĆA GDJE SE I NALAZI NAJVEĆA KONCENTRACIJA MIGRANTA, DA SVE AKTIVNOSTI PODUZIMAJU U SKLADU SA VAŽEĆIM ZAKONSKIM PROPISIMA, DA SVOJIM POSTUPCIMA NE NARUŠE SVOJU SIGURNOST I SIGURNOST SVOJIH SUGRAĐANA, A POSEBNO DA POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA PRUŽE SVU POTREBNU POMOĆ I SURADNJU KAKO BI ISTI NESMETANO MOGLI PODUZIMATI SVE RADNJE U CILJU ZAŠTITE GRAĐANA I NJIHOVE IMOVINE.

Preuzimanja

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

25.10.2023

Poziv za javnu raspravu 20.10.2023.godine

Poziv za javnu raspravu 20.10.2023.godine ( PREUZMI )

25.10.2023

Poziv za javnu raspravu 20.10.2023.godine

Poziv za javnu raspravu 20.10.2023.godine ( PREUZMI )

26.09.2023

Poziv za javnu raspravu 25.09.2023.godine

Poziv za javnu raspravu 25.09.2023.godine ( PREUZMI ) Zakon o izmjenama i dopunama ...

31.03.2022

POZIV // Javna rasprava o Nacrtu Zakona o ...

Ovim putem obavještavamo građane da Ministarstvo unutrašnjih poslova, ...

Javni pozivi i konkursi

14.06.2024

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno vrijeme u Ministarstvu unutrašnjih ...

14.06.2024

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno vrijeme u Ministarstvu unutrašnjih ...

12.06.2024

Javni konkurs za prijem državnog službenika ...

Javni konkurs za prijem državnog službenika na određeno vrijeme u Upravi policije ...

08.05.2024

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno vrijeme u Upravi policije ...

Javne Nabavke

29.05.2024

Odluka o poništenju postupka javne nabavke ...

Preuzmi dokument: Odluka o poništenju postupka javne nabavke za električnu ...

08.03.2024

Odluka o poništenju postupka javne nabavke

Preuzmi dokument: Odluka o poništenju postupka javne nabavke 


Izdvajamo:

Istaknuti linkovi:

Istaknuti dokumenti:

Minuta za sigurnost:

RPZ-Rad policije u zajednici

Kontakti

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA 
UNSKO-SANSKOG KANTONA

502 V.br.brigade  br. 2
77000 Bihać
Bosna i Hercegovina
mail: mupusk@mupusk.gov.ba 
tel: +387 / 037 / 224-224 

MINISTAR  MUP-a
Adnan Habibija
Tel: +387 / 37 / 224-224  Lok: 122
mail: policija@vladausk.ba
ministar@mupusk.gov.ba  

ZAMJENIK DIREKTORA
e-mail: direktor@mupusk.gov.ba
Tel: +387 / 37 / 226-006
+387 / 37 / 224-224  Lok: 126

Obavještenja iz Vlade

Obavještenja iz ministarstava