Informacije o provedenim aktivnostima u mjesecu oktobru 2020. godine

13.11.2020 - 03:57 by Administrator

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u periodu od 1. do 31. oktobra 2020. godine izvršili su 1137 inspekcijskih nadzora, a pored toga  izvršeno je i  300 veterinarsko–sanitarnih pregleda.   

Iako u otežanim uvijetima,  jer je šest inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske  poslove u ovom periodu bilo  u samoizolaciji , kantonalni inspektori su kontinuirano, organizirani u dvije smjene, radnim  ali  i danima vikenda, na terenu pratili i provođenje naredbi i preporuka kriznih štabova ministava zdravstva federacije i kantona.

Kod većine kontrolisanih subjekata, njih 741 utvrđeno je da posluju uredno, u skladu sa važećim zakonskim propisima, dok su kod 351 subjekta utvrđeni  određeni nedostaci i nepravilnosti, koji su se u najvećem broju odnosili na neadekvatno provođenje propisanih higijensko-epidemiloških mjera, odnosno rad i nakon  dozvoljenog radnog vremena. 

Kako je cilj inpekcijskog djelovanja i rada na terenu prevenstveno preventivnog i korektivnog karaktera inspektori su, gdje god je to bilo moguće, otklanjali uočene greške odmah i na licu mjesta, odnosno izdavali su rješenja o otklanjanju nedostataka i nepravilnosti (izdana su 232 rješenja). 

U slučajevima gdje je utvrđeno grubo kršenje važećih zakonskih propisa ili su subjekti nadzora ponovili prekršaje  izrečene su  zakonom propisane mjere, srazmjerne učinjenom prekršaju.

Tako je u  ovom periodu izdano 7 rješenja o zabrani rada po raznim osnovama (zabrana rada-pečaćenje, zabrana rada fizičkim licima i dr.), izdana su 193 prekšajna naloga sa ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 166.095 KM, te je  podnesen 21 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i  4 krivične prijave.

Zbog pogoršane zdravstveno-epidemiloške situacije  aktivnosti na praćenju implementacije naredbi i preporuka nadležnih kriznih štabova i dalje će biti u fokusu rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove,  stoga ponovo  apelujemo na privredne subjekte ali i sve građane Unsko-sasnkog kantona da poštuju pozitivne zakonske propise i  da se pridržavaju važećih naredbi  i preporuka kriznih štabova.

Sedmicu nakon 15. novembra, kada se održavaju lokalni izbori,  nastava u osnovnim i srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu održavat će se on-line a kako bi se u školama, čiji su prostori korišteni tokom izbornog procesa, izvršila dezinfekcija i provjetravanje, što će također kantonalni inspektori provjeravati na terenu, a kako bi se učenici bezbjedno vratili u školske klupe.

Isto tako, podjećamo subjekte nadzora i građane da je  najnovijom naredbom dozvoljeno okupljanje 30 osoba u unutrašnjem i vanjskom prostoru, uz poštivanje minimalne fizičke distance od dva metra i propisno nošenje zaštitne maske.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

21.09.2022

Javni konkurs za prijem državnog službenika ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za prijem državnog službenika na određeno ...

25.08.2022

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Preuzmi dokument: Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

17.08.2022

Javni konkurs za imenovanje na upražnjenu ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za imenovanje na upražnjenu poziciju sekretara ...

10.08.2022

Poziv na konsultacije na Strategiju za prevenciju ...

Korupcija je ozbiljan problem u savremenom svijetu koja je, u različitim oblicima ...

Javne Nabavke

06.09.2022

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Preuzmi dokument: Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

16.08.2022

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Preuzmi dokument: Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača - 16.08.2022.

02.08.2022

Izmjena Javnog poziva za nabavku usluga interne ...

Preuzmi dokument: Izmjena Javnog poziva za nabavku usluga interne reprezentacije ...

17.06.2022

Odluka o ponistenju postupka javne nabavke

Preuzmi dokument: Odluka o ponistenju postupka javne nabavke - 14.06.2022.