Vlada USK-a prva u Federaciji po visini poticaja za maline

28.08.2017 - 08:38 by Administrator

Sa povećanjem iznosa poticaja za proizvođače malina na 0,45 feninga Vlada Unsko-sanskog kantona učvrstila je vodeću poziciju u Federaciji BiH po visini poticaja malinarima. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Vlade F BiH poticaji za proizvođače maline po kantonima iznose: TK 0,06 KM, SBK 0,10 KM, ZDK 0,20 KM, KS 0,28, BPK 0,15 KM, HNK 0,00 KM, K-10 0,00, ZHK 0,00 KM, PK 0,00 KM a USK 0,45 KM.

Vlada Unsko-sanskog kantona, na sjednici održanoj, u utorak, poništila je odluku o sufinansiranju otkupa maline i donijela odluku o povećanju podsticaja za proizvođače.
• Podsticat ćemo i dalje proizvođače s tim da ćemo podsticaj podići za pet feninga tako da će ubuduće umjesto 0,40 iznositi 0,45 KM, izjavio je kantonalni ministar poljoprivrede Dragan Polimanac.

Prijedlog da se dio podsticaja za proizvođače usmjeri onim otkupljivačima koji će malinu otkupiti po 2,5 KM otkupnoj cijeni od minimum 2,5 KM , iniciran je sa zajedničkog sastanka predstavnika proizvođača i Vlade USK-a, a nakon što su malinari dovedeni u poziciju da sa cijenom otkupa nisu mogli pokriti ni troškove. Na žalost Unsko-sanski kanton ostao je usamljen u nastojanju da se zaštite proizvođači i postignu zagarantovane cijene otkupa od najmanje 2,5 KM sa sufinansiranjem otkupljivača sa 0,30 KM po kilogram maline. Prema analizi resornog federalnog ministarstva otkupljivači, upravo sa ovog kantona, isplaćuju najnižu otkupnu cijenu. U drugim kantonima otkupljivači su nudili 1,8 do 2 KM po kilogramu, samo u USK otkupljivači, ni nakon najave poticanja otkupa nisu ponudili veću otkupnu cijenu.

Nakon analize stanja Vlada USK-a je, na prijedlog resornog Ministarstva, donijela novu odluku po kojoj će sistem podsticanja proizvodnje maline ponovo usmjeriti na proizvođače te iznos podsticaja povećali u skladu sa budžetskim mogućnostima.

„Zajedno sa proizvođačima maline mi smo pokušali na ovaj način povećati otkupnu cijenu i, za ovu sezonu, naći kompromisno rješenje. Iskreno mi je žao što primjer nisu slijedili u drugim kantonima da bi zaštitili proizvođače. Vlada Kantona neće odustati u namjeri da zaštiti svoje građane, čestite, vrijedne ljude koji su se posvetili proizvodnji zdrave hrane. Zajednički ćemo tražiti rješenja da se proizvodnja unaprijedi, bolje uvežu sami proizvođači u nastupu prema otkupljivačima te ćemo pokrenuti inicijative, u skladu sa nadležnostima, da se nađu sistemska rješenja na višim nivoima vlasti kojima će proizvođač biti pošteno plaćen za rezultat svog rada“, kaže premijer USK-a Husein Rošić.

Prema podacima Privredne komore F BiH Bosna i Hercegovina sa proizvodnjom malina od preko 25.000 tona je na 8. mjestu proizvođača u svijetu i sa 6.7 posto učestvuje u ukupnoj svjetskoj proizvodnji malina. U Vladi USK-a su jednoglasni da proizvodnju treba podsticati pa će ovaj federalni kanton i dalje isplaćivati najveći iznos poticaj po kilogramu maline, sad povećan na 0, 45 KM.

Upravni odbor Kantonalnog saveza proizvođača jagodastog voća i povrća oglasio se saopćenjem u kojem izražavaju podršku Vladi USK zbog djelovanja na zaštiti proizvođača te zbog odluke za povećanje podsticaja za proizvodnju malinu.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

Javni pozivi i konkursi

21.09.2022

Javni poziv za dodjelu područja djelovanja: ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za dodjelu područja djelovanja: Za veterinarske ...

07.04.2022

Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih ...

  Projekat EU4AGRI objavljuje javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih ...

25.03.2022

Javni poziv za zakup pašnjaka za 2022. godinu

Preuzmi dokumente: Javni poziv za zakup pašnjaka za 2022. godinu Program ...

26.02.2022

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje ...

Javne Nabavke

02.08.2022

Izmjena Javnog poziva za nabavku usluga interne ...

Preuzmi dokument: Izmjena Javnog poziva za nabavku usluga interne reprezentacije ...

17.06.2022

Odluka o ponistenju postupka javne nabavke

Preuzmi dokument: Odluka o ponistenju postupka javne nabavke - 14.06.2022.

12.04.2022

Odluka o izuzeću od primjene Zakona o javnim ...

Preuzmi dokument: Odluka o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama BiH ...