222. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

18.03.2021 - 23:07 by Administrator

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko - sanskog kantona. Po utvrđenom dnevnom redu 222. sjednice razmatrani su tekstovi dva zakona i to Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu i i poklon te su upućeni u skupštinsku proceduru uz prijedlog da se Zakon o porezu na imovinu i i poklon razmatra po skraćenoj proceduri, bez nacrta.

Razmatran je i Program rada JU „Kantonalni fond za pomoć u stambenom zbrinjavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija“ ; Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite za period 01.01.2020. godine te Izvještaj o radu Poljoprivrednog zavoda za 2020. godinu.

Kad je u pitanju program rada Kantonalnog fonda za pomoć u stambenom zbrinjavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija naglašeno je da pored linija za stambeno zbrinjavanje ova ustanova uspjela je osigurati, u saradnji sa BBI bankom i liniju za pomoć privrednicima iz kategorije boračkih populacija.
Posebno je značajno da će od ukupnog fonda, koji iznosi 10 miliona KM, čak pet biti namijenjeno mladim poduzetnicima sa poslovnom idejom, a kojima će Fond osigurati i edukacije kako da razviju ideju i uspješno pokrenu posao.

Do izmjena će doći i kod izdvajanja za interventnu pomoć u stambenom zbrinjavanju, tačnije preferiraće se partnerstvo sa lokalnim upravama kako bi se, po sistemu „Ključ u ruke“, rješavala stambena problematika socijalno ugroženih, stambeno nezbrinutih osoba iz boračkih kategorija.

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša prezentovao je Informaciju o provedenim aktivnostima Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Radne grupe za praćenje aktivnosti izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na području općine Dvor R Hrvatska .

- Unatoč protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, vlasti Republike Srpske i BiH, susjedna država Hrvatska i dalje planira da radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane "Krško" odlaže u kasarni "Čerkezovac" na Trgovskoj gori, u hrvatskoj općini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Potresi koji su danima tresli R Hrvatsku dali su slučaju "Trgovska gora" novu dimenziju, a pogotovo jer se Petrinja kao epicentar zemljotresa nalazi samo četrdesetak kilometara od kasarne "Čerkezovac" i planirane lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada. Moramo uložiti maksimalan napor da sačuvamo zdravlje i okoliš 250000 ljudi u 13 općina koji žive na ovom području i za to je neophodna sinergiju političkog djelovanja, djelovanja pravnog i ekspertnog tima, aktivnosti NVO, a maksimalan doprinos daje i Radna grupe za praćenje aktivnosti izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na području općine Dvor, R Hrvatska imenovane od strane Vlade USK i Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, istaknuo je ministar Alagić.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

22.03.2021

Javni oglas za imenovanje kantonalnog pravobranioca ...

VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim ...

22.01.2021

Javni poziv za nabavku usluga strcnog usavrsavanja

Preuzmi dokument: Javni poziv za nabavku usluga stručnog usavršavanja ...

07.01.2021

Grant neprofitnim organizacijama za korištenje ...

Preuzmi dokument: Odluka o dodjeli sredstava odabranim korisnicima na osnovu ...

07.12.2020

PONIŠTENJE JAVNOG OGLASA

PONIŠTENJE JAVNOG OGLASA

Javne Nabavke

20.04.2021

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

20.04.2021

Nabavka uredske opreme

Nabavka uredske opreme

08.04.2021

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

08.04.2021

Nabavka poklona

Nabavka poklona