234. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

29.04.2021 - 00:04 by Administrator

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Između ostalog, članovi Vlade prihvatili su Informaciju o pokretanju postupka eksproprijacije nekretnine potrebne za izgradnju Policijske stanice Bosanski Petrovac i Odsjeka za administraciju Bosanski Petrovac. Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je u projektima za 2021. godinu planiralo i projekat izgradnje zgrade Policijske stanice Bosanski Petrovac i Odsjeka za administraciju Bosanski Petrovac a današnjim zaključkom Vlade USK Ministarstvo je zaduženo za poduzimanje i realizaciju potrebnih mjera i radnji u cilju ulaska u posjed na parcelu potrebnu za izgradnju objekta za potrebe obavljanja policijskih poslova i poslova administracije u Općini Bosanski Petrovac.

- Procjena vrijednost zemljišta za izgradnju objekta PU Bosanski Petrovac je oko 43 000 KM i nakon što tu proceduru završimo, idemo sa projektnom dokumentacijom , a već iduće godine očekujemo da ćemo imati planirana sredstva za izgradnju tog objekta. Procjena je da će u novom objektu biti potrebno oko 400m2 korisnog prostora što za policijske službenike što za odsjek za administraciju i procijenjeno je da će za gradnju biti potreban iznos od pola miliona KM, kaže ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Na prijedlog Sulejmana Kulenovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva usvojen je program utroška sredstava Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2021. godinu u sektoru vodoprivrede - grantovi od vodnih naknada. Prihodi od vodnih naknada koriste se za sufinansiranje izgradnje i održavanja vodnih objekata, kao i ostalih aktivnosti vezanih za poslove upravljanja vodama.Korisnici većeg dijela raspoloživih sredstava su gradovi/općine Unsko-sanskog kantona te su sredstva raspoređena na projekte upravljanja vodama koji su predloženi od strane lokalnih zajednica kao prioritetni.

- Kako je Skupština Kantona usvojila Budžet za ovu godinu, mi smo na jednoj od prethodnih sjednica Vlade usvojili Odluku o utrošku sredstava za poticaje u poljoprivredi u iznosu od 4 miliona i 900 hiljada KM. Danas smo usvojili Odluku o utrošku sredstava od vodnih naknada u iznosu od 706 000 KM. To su namjenska sredstva i preko gradova i opština će se realizovati, projekti već postoje, dostavile su ih opštine i na osnovu tih projekata smo i rasporedili sredstva, obrazložio je ministar Kulenović.

Samir Jašaragić, ministar za pitanja boraca i ratnih-vojnih invalida delegirao je za današnju sjednicu dvije tačke koje se odnose na na isplatu naknada demobilisanim bocima. Radi se o Prijedlogu odluke o programu utroška za obračun i isplatu novčanih naknada demobilisanim borcima za period januar-juni 2021. godine i Odluci o utvrđivanju koeficijenata za obračun i isplatu mjesečne naknade.

U Ministarstvu za pitanja boraca i ratnih-vojnih invalida kažu da bi isplata demobilisanim borcima trebala biti završena do kraja maja.
Vlada USK, na 234. sjednici, usvojila je i odluku o usmjeravanju donacije Vlade Kantona Sarajevo u iznosu od 50 000 KM , namijenjenu za rekonstrukciju objekta osnovne škole „ 1.mart“ u Vrnograču. Almin Hopovac, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ovom prilikom se zahvalio kolegama iz Vlade Kantona Sarajevo koji su se uključili u proces rekonstrukcije objekta škole, oštećenog u nedavnom potresu. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta za ovu namjenu planiralo je još 125 000 KM, kaže ministar Hopovac.

Na današnjoj sjednici razmatrani su izvještaji o radu i poslovanju zdravstvenih ustanova: Kantonalne bolnica u Bihaću, ZU Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, ZU Gradska apoteka Ključ za 2020. godinu i Program rada sa finansijskim planom ZU Lječilište Gata" Bihać za 2021. godinu.

Iz resora zdravstva i socijalne politike, na prijedlog ministra Murisa Halkića usvojena je odluka o programu utroška sredstava tekućih grantova : materijalno-socijalna pomoć; smještaj u ustanove zaštite; hraniteljstvo; civilne žrtve rata i porodiljske naknade iz budžeta Unsko-sanskog kantona za 2021. godinu.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

22.03.2021

Javni oglas za imenovanje kantonalnog pravobranioca ...

VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim ...

22.01.2021

Javni poziv za nabavku usluga strcnog usavrsavanja

Preuzmi dokument: Javni poziv za nabavku usluga stručnog usavršavanja ...

07.01.2021

Grant neprofitnim organizacijama za korištenje ...

Preuzmi dokument: Odluka o dodjeli sredstava odabranim korisnicima na osnovu ...

07.12.2020

PONIŠTENJE JAVNOG OGLASA

PONIŠTENJE JAVNOG OGLASA

Javne Nabavke

20.04.2021

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

20.04.2021

Nabavka uredske opreme

Nabavka uredske opreme

08.04.2021

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

08.04.2021

Nabavka poklona

Nabavka poklona