361. sjednica Vlade USK

06.09.2022 - 16:39 by Administrator

Na danas održanoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona usvojena je odluka o iznosu i broju korisnika stipendija Ministarstva za pitanja boraca i RVI. Nakon provedene procedure konkursa stipendije će dobiti 490 studenata iz boračkih kategorija, kaže Samir Jašaragić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona a raspoređivanjem planiranih sredstava u budžetu na sve studente koji su ispunili uvjete za stipendiranje iznos stipendije iznosiće 1000 KM za akademsku godinu.

Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prezentirao je Informaciju o obavljenoj žetvi za tekuću godinu na području Unsko sanskog kantona. Na temelju podataka prikupljenih od strane općinskih/gradskih poljoprivrednih službi sa područja Unsko sanskog kantona i analizirajući period 2011. 2021. godina Ministarstvo poljoprivrede ukazuje da su se sjetvene odnosno žetvene površine iz godine u godinu pod strnim žitima kretale sa oko 10% ukupnih sjetvenih površina. Primjetan je pad od 2015. godine kad je došlo do značajnijeg smanjenja i onako malih sjetvenih povšina. Očigledan je pad u 2017 (9,5% ukupnih sjetvenih površina), 2018. (8,9%) i 2019.godine (8,4%), a jedan od razloga je i masovno iseljavanje stanovništva, koje je činilo u velikoj mjeri radnu snagu u ruralnom području. U 2021. godini došlo je do porasta žetvenih površina za 14% u odnosu na 2020. godinu, dok u 2022. godine ponovo dolazi do naglog pada za 934 ha uslijed tržišnih, migracijskih ali i klimatskih nepogoda. Prijedlog mjera resornog kantonalnog Ministarstva uključuje: da se, po uzoru na kantonalne robne rezerve u živoj stoci, aktiviraju i robne rezerve za žita putem Poljoprivrednog zavoda USK i osiguraju sredstva za otkup i skladištenje žita, zatim podrška otkupljivačima i prerađivača strnih žita, podrška radu mlinova, kao i dodatno aktiviranje Savjetodavne poljoprivredne službe, te zajednički rad vlasti i stručnjaka i partnerski pristup stručnjaka Biotehničkog fakulteta, Poljoprivrednog i Veterinarskog zavoda u kreiranju adekvatnog programa čiji bi cilj trebao biti opstanak i razvoj poljoprivredne proizvodnje na ovom području.

Na prijedlog Kantonalne uprave civilne zaštite, Vlada Unsko sanskog kantona na današnjoj sjednici donijela je odluku o korištenju sredstava posebne naknade za provođenje preventivnih mjera zaštite od poplava na području općine Sanski Most. Općini Sanski Most za projekat izgradnje parapetnog zida na ušću potoka Glamošnica u rijeku Sanu iz sredstava budžeta Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu Kantonalne uprave civilne zaštite odobreno je 35.000 KM.

Nakon što je Vlada USK prethodno dala saglasnost za dodjelu granta za implementaciju projekta rehabilitacije puta prema groblju u Velikom Radiću i projekta zamjene pumpi za vodu u povratničkom naselju Jasenica, između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Grada Bosanska Krupa danas je usvojen program utroška granta drugim nivoima vlasti kojim se Gradu Bosanska Krupa dodjeljuje 59.790 KM za ove projekte.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. redovnoj ...

Javni pozivi i konkursi

21.09.2022

Javni konkurs za prijem državnog službenika ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za prijem državnog službenika na određeno ...

25.08.2022

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Preuzmi dokument: Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

17.08.2022

Javni konkurs za imenovanje na upražnjenu ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za imenovanje na upražnjenu poziciju sekretara ...

10.08.2022

Poziv na konsultacije na Strategiju za prevenciju ...

Korupcija je ozbiljan problem u savremenom svijetu koja je, u različitim oblicima ...

Javne Nabavke

06.09.2022

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Preuzmi dokument: Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

16.08.2022

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Preuzmi dokument: Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača - 16.08.2022.

02.08.2022

Izmjena Javnog poziva za nabavku usluga interne ...

Preuzmi dokument: Izmjena Javnog poziva za nabavku usluga interne reprezentacije ...

17.06.2022

Odluka o ponistenju postupka javne nabavke

Preuzmi dokument: Odluka o ponistenju postupka javne nabavke - 14.06.2022.