377. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

29.11.2022 - 18:27 by Administrator

U Bihaću je danas održana 377. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona na kojoj je utvrđen  Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim nostima, obrađivača Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša te je isti upućen Skupštini Unsko-sanskog kantona u dalju proceduru. 

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline ističe da je Ministarstvo u postupak izrade zakona uključilo jedinice lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća,  uz uvažavanje dostavljenih prijedloga i sugestija jedinica lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća, kako bi se došlo do što kvalitetnijeg zakonskog rješenja.

Vlada Kantona dala je saglasnost na tekst Amandmana broj 1. Sporazuma o sufinansiranju na projektu ,,Zeleni ekonomski razvoj III" zaključenog između Ministarstva unutrašnjih poslova USK i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP kojim se osigurava  učešće Ministarstva unutrašnjih poslova u projektu povećanja energijske efikasnosti na javnim objektima u zgradama Policijske stanice Bosanska Krupa i Policijske stanice Sanski Most (rekonstrukcija kotlovnice, zamjena kotla na ugalj /drva sa kotlom na pelet). 

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike članovi Vlade USK donijeli su odluke o odobravanju Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja Kantonalne bolnice " Dr.Irfan Ljubijankić" Bihać i Opće bolnice, Sanski Most te odluke o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju Kantonalne bolnice u Bihaću i Opće bolnice u Sanskom Mostu.

Postupak finansijske konsolidacije i restrukturiranja u Kantonalnoj bolnici Bihać  i Općoj bolnici Sanski Most obavit će se na način i po postupku utvrđenom Zakonom o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, propisima donijetim na osnovu ovog zakona i usvojenim programima finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja u periodu od 2022 - 2027.godine. Vlada Federacije BiH usvojila je Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u 2022.godini u ukupnom iznosu od 75.000.000 KM (za prvu fiskalnu godinu) i utvrdila pojedinačne iznose novčanih sredstava koji pripadaju pojedinim zdravstvnim ustanovama u Federaciji BiH.
Kantonalnoj bolnici, po ovom osnovu, pripada 18 miliona KM, odnosno 6 miliona KM u ovoj fiskalnoj godini.

- Kanton će, kao osnivač, provesti sanaciju i u roku od pet godina pokriti akumulirani gubitak Kantonalne bolnice u ukupnom iznosu od 15.969.476,29 KM te će za potrebe specijalizacija i subspecijalizacija i stručno usavršavanje kadra, obezbijediti, za period utvrđen Programom, ukupno 5.000.000 KM. Za ZU Opću bolnicu u Sanskom Mostu, za sanaciju i restrukturiranje biće doznačeno od Vlade FBiH ukupno 3.500.000 KM, u periodu od 3 godine a Kanton će također, kao osnivač, provesti sanaciju i u roku od pet godina pokriti akumulirani gubitak JZU Opće bolnice u Sanskom Mostu u ukupnom iznosu od 1.763.359 KM te za potrebe specijalizacija i subspecijalizacija i stručno usavršavanje kadra, obezbijediti Općoj bolnici, ukupno 500.000 KM, kaze Muris Halkić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. ...

Javni pozivi i konkursi

30.12.2022

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Preuzmi dokument: Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

01.12.2022

Javni konkurs za prijem državnog službenika ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za prijem državnog službenika na određeno ...

22.11.2022

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup prostora u Općini ...

22.11.2022

Javni oglas za popunu radnog mjesta - prijem ...

Preuzmi dokument: PDF format: Javni oglas za popunu radnog mjesta ...

Javne Nabavke

10.01.2023

URED VLADE: Obavijest

Preuzmi dokument (PDF): Ured Vlade: Obavijest Ured Vlade: Izjava o nepostojanju ...