381. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

13.12.2022 - 16:53 by Administrator

ÄŒlanovi Vlade Unsko-sanskog kantona, na 381. sjednici prihvatili su Informaciju o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju ZU Kantonalne bolnice „Dr.Irfan Ljubijankić" Bihać i JZU Opće bolnice Sanski Most, obrađivača Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona te informaciju proslijedili Skupštini USK.

Vlada USK je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, na 377. sjednici, donijela odluke o odobravanju Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja Kantonalne bolnice " Dr.Irfan Ljubijankić" Bihać i Opće bolnice, Sanski Most te odluke o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju Kantonalne bolnice u Bihaću i Opće bolnice u Sanskom Mostu.

Postupak finansijske konsolidacije i restrukturiranja u Kantonalnoj bolnici Bihać i Općoj bolnici Sanski Most, navedeno je, obavit će se na način i po postupku utvrđenom Zakonom o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, propisima donijetim na osnovu ovog zakona i usvojenim programima finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja u periodu od 2022 - 2027.godine. Vlada Federacije BiH usvojila je Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u 2022.godini u ukupnom iznosu od 75.000.000 KM (za prvu fiskalnu godinu) i utvrdila pojedinačne iznose novčanih sredstava koji pripadaju pojedinim zdravstvnim ustanovama u Federaciji BiH.

Kantonalnoj bolnici, po ovom osnovu, pripada 18 miliona KM, odnosno 6 miliona KM u ovoj fiskalnoj godini. Odlukama Vlade USK je tada precizirano da će Kanton, kao osnivač, provesti sanaciju i u roku od pet godina pokriti akumulirani gubitak Kantonalne bolnice u ukupnom iznosu od 15.969.476,29 KM te će za potrebe specijalizacija i subspecijalizacija i stručno usavršavanje kadra, obezbijediti, za period utvrđen Programom, ukupno 5.000.000 KM.

Za ZU Opću bolnicu u Sanskom Mostu, za sanaciju i restrukturiranje biće doznačeno od Vlade FBiH ukupno 3.500.000 KM, u periodu od tri godine a Kanton će također, kao osnivač, provesti sanaciju i u roku od pet godina pokriti akumulirani gubitak JZU Opće bolnice u Sanskom Mostu u ukupnom iznosu od 1.763.359 KM te za potrebe specijalizacija i subspecijalizacija i stručno usavršavanje kadra, obezbijediti Općoj bolnici ukupno 500.000 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada USK imenovala je pregovarački tim Vlade Unsko-sanskog kantona, u postupku pregovaranja o granskom Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na području Unsko-sanskog kantona, sa Pregovaračkim timom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona.

Pregovarački tim zadužen je da vodi pregovore o zahtjevima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona, koji se odnosi na kolektivno pregovaranje o granskom Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na području Unsko-sanskog kantona, u dobroj vjeri a na osnovu finansijskih pokazatelja Zavoda zdravstvenog osiguranja USK i realnih finansijskih mogućnosti.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. ...

Javni pozivi i konkursi

30.12.2022

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Preuzmi dokument: Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

01.12.2022

Javni konkurs za prijem državnog službenika ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za prijem državnog službenika na određeno ...

22.11.2022

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup prostora u Općini ...

22.11.2022

Javni oglas za popunu radnog mjesta - prijem ...

Preuzmi dokument: PDF format: Javni oglas za popunu radnog mjesta ...

Javne Nabavke

10.01.2023

URED VLADE: Obavijest

Preuzmi dokument (PDF): Ured Vlade: Obavijest Ured Vlade: Izjava o nepostojanju ...