389. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

26.12.2022 - 16:55 by Administrator

U Bihaću je danas održana 389. sjednica Vlade USK, na kojoj su članovi Vlade razmatrali i podržali Program subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za nadoknadu štete i sufinansiranje jesenje sjetve poljoprivrednim proizvođačima u 2022. godini, u iznosu od 2.000.000 KM.

Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Unsko-sanskog kantona u obrazloženju je naveo da analiza stanja poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini i prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji na području Unsko-sanskog kantona značajno su smanjeni usljed ekstremno visokih temperatura tokom cijele vegetacije. Pored navedenog bitno je istaknuti nestabilnu situaciju u Evropi koja je uzrokovala enormno povećanje imputa (gorivo, certificirani sjemenski materijal, mineralna dubriva, zaštitna sredstva, visoke cijene stočne hrane itd.), kao i štete nastale decembarskim poplavama na kantonu. Sve prethodno navedeno je dovelo poljoprivredne proizvodače Unsko-sanskog kantona u nezavidan položaj u smislu nastavka daljnje proizvodnje i opstanka poljoprivrednih gazdinstva. Uzimajući u obzir navedeno, Ministarstvo poljoprivrede ocijenilo je da je nužno usvojiti navedenu Odluku i krenuti u realizaciju programa, subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za nadoknadu štete i sufinansiranje jesenje sjetve poljoprivrednim proizvođačima.

Dva miliona KM biće raspoređena poljoprivrednim proizvođači (pravna, fička lica i obrti) upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava / Registar klijenata koji su ostvarili novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu.

- Svrha ovog programa je nastaviti pružati podršku agraru na području Unsko - sanskog kantona u okvirima raspoloživog Budžeta, kako bi osigurali stabilan razvoj poljoprivrede, istaknuo je premijer USK Mustafa Ružnić.

Sa ovim subvencijama omogućit će se ublažavanje štetnih posljedica na smanjenje ukupnih prinosa i prihoda koji su ostvarili poljoprivredni proizvođači u ovoj godini te ublažavanje posljedica u smislu smanjenja prinosa usljed loše i neadekvatne priprema zemljišta i jesenje sjetve ozimih kultura koja nije obavljena u optimalnim rokovima i uslovima te ublažavanje novonastalih šteta na pripremljenim ili zasijanim površinama u Kantonu.

Newsletter

Budite obaviješteni putem e-maila:

Kalendar dešavanja

Javne rasprave

16.11.2017

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama ...

Predstavnički dom Parlamena Federacije Bosne i Hercegovine  na svojoj 23. ...

Javni pozivi i konkursi

30.12.2022

Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

Preuzmi dokument: Javni oglas za prijem namještenika na neodređeno ...

01.12.2022

Javni konkurs za prijem državnog službenika ...

Preuzmi dokument: Javni konkurs za prijem državnog službenika na određeno ...

22.11.2022

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup ...

Preuzmi dokument: Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup prostora u Općini ...

22.11.2022

Javni oglas za popunu radnog mjesta - prijem ...

Preuzmi dokument: PDF format: Javni oglas za popunu radnog mjesta ...

Javne Nabavke

10.01.2023

URED VLADE: Obavijest

Preuzmi dokument (PDF): Ured Vlade: Obavijest Ured Vlade: Izjava o nepostojanju ...